2015 startade skidförbundet en ny jättesatsning, Team Åre 2019, som kostade uppemot 20 miljoner kronor. Målet – bli ledande inom fartgrenarna.
Satsningen skulle pågå över VM till 2022, där målet bland annat var att vinna störtloppet i Kitzbühel 2021 och ta en OS-medalj 2022.
– Vi har tack vare nya sponsorer möjlighet att göra en breddsatsning mot 2019 som det kortsiktiga målet, men vi har jävligt tydliga mål för fortsättningen, sa Tommy Eliasson Winther till Sportbladet 2015.
Men enligt flertalet åkare och aktiva har satsningen varit en besvikelse.
– Det var inte så seriöst som det skulle vara, det var nästan aldrig några träningar eller samlingar, ingen var med på viktiga tävlingar, man fick inte någon support. Det kändes väldigt oseriöst, tyvärr, säger en åkare.
Flera andra vittnar också om att de upplevde att det inte var någon seriös träning kopplad till teamet, och att det inte fanns någon klar struktur.
”Inte hållit vad man lovat”
I SVT:s VM-studio under mästerskapet förra året höll Eliasson Winter fast i satsningen.
– Vi kommer inte behöva ändra vår ambition någonting efter det här VM:et inför den kommande treårsperioden. Vi har byggt satsningen på ett långt och strukturerat sätt.
Men ingen av dem vi pratar med som varit knutna till teamet vet vad som hände med satsningen efter VM i Åre.
– Den verkar ha runnit ut i sanden, säger en person.
– Nu känns det inte som att fartsatsningen fortsatt. Redan uttagna åkare som åkt i landslaget i flera år är dem man fortsätter satsa på nu. Jag tycker idén med Åre 2019 var jättebra men att det skulle bli en bred fartsatsning i Sverige har inte riktigt hållit vad man lovat.
Många upplever att det från ledningshåll utlovas mer än vad som sedan blir av.
– Det pratas oftast stort sen i verkligheten är sanningen inte den samma. Det blir inte så bra som förhoppningen varit.
– Jag vill inte låta negativ men man har lovat mycket, och det har man inte sett den blekaste av.
”Finns inga bevis”
Tommy Eliasson Winter håller däremot inte med om att satsningen inte var seriös.
– Det finns inga bevis som stödjer den tesen. Det är bara att kolla på rankingen på både bredden och höjden och se att vi är bättre nu än vi var för tre år sedan.
Satsningen ska dessutom finnas kvar menar han, men i ny skepnad.
– I stället för att göra en grupp som var särskilt utvald finns det ett system där alla kan ta sig igenom. Vi flyttade Team Åre 2019 och permanentade den. Vi spenderar mer på Europacup och världscup och lite mindre på bredden nu. Även om synligheten är mindre är fart något vi håller på med i Sverige.
Och målen består.
– Vi har självklart de ambitionerna, vi måste ha dem annars blir det väldigt svårt.
Upplever att det inte finns pengar
Samtidigt är bilden bland många uppgiftslämnare att det inte spenderas mer pengar på Europacup. Tvärtom pratas det om ett pressat ekonomiskt läge inom Alpinsverige och många menar att det går ut över de aktiva.
– Det finns inga pengar, det är det enda vi vet. Man får betala allt själv. Innan Åre-VM var det aldrig några inskränkningar i verksamheten. Det är väldigt speciellt att det inte finns pengar. Man undrar ju hur det har gått till, säger en person.
– Förut hade vi träningar med landslagstränaren mellan tävlingar, men det finns inte pengar till det nu. De enda träningarna som finns är i samband med tävlingar. Senaste gången var i höstas, berättar en annan.
Tommy Eliasson Winter säger att det inte stämmer att åtstramningar gjort efter Åre-VM.
Så det har inte under säsongen varit några åtstramningar?
– Jo, jo men det är mer vardagsmat. När säsongen stänger blir det som ett eget litet bokslut, ibland drar dam över i första delen och ibland herr i andra. Vi var i Chile och i USA med fartlagen, det blev dyrare och då får vi ta ner dimensionerna. Det har inget med VM att göra.
Att det förmedlas att det inte finns pengar, är det något du känner igen?
– Jag har aldrig förmedlat att det finns pengar heller. Jag försöker prata om vad vi ska åstadkomma i stället. Jag har svårt att svara på det, det blir spekulationer. Vi har en aning smalare budget i år än vad vi hade fjol, men det är naturligt när man haft ett mästerskaps-år.
Klipp: Kritik mot skidförbundets fartsatsning