Foto: TT Nyhetsbyrå

KRÖNIKA: Största OS-skrällen i modern tid

Uppdaterad
Publicerad

Kalla, Stina, Ferry, Hellner, Lind, ACO, Anja, Pillan, Gunde, Wassberg, Gustafson, Stenmark – och nu HANNA ÖBERG! Det är en väldigt fin samling idrottare hon nu tar sig in bland, 22-åringen från Svensbyn utanför Piteå. Det är de svenskar som vunnit individuella guld på vinter-OS senaste 45 åren. Hanna Öberg är utan tvivel den största skrällen av dessa!

Hanna Öberg hade som bäst varit femma två gånger i internationell konkurrens, varav den ena på jaktstarten i måndags. Hon gör sin blott andra säsong i världscupcirkusen och har störts av sjukdomar stora delar av denna vinter. Men lagom till OS har hon med formtoppningskungen Wolfgang Pichlers och vallateamets mycket goda hjälp hittat en fart under skidorna som hon aldrig varit nära tidigare.

Kombinerat med 46 träff av 50 möjliga på vallen så har det gett resultat, minst sagt.

OS i Pyeongchang 2018

Det gav en mycket stark sjundeplats i sprinten, det gav en ännu starkare femteplats i jaktstarten. Det gav ett helt galet sensationellt guld i distansen!

Pappa startade klubben

Det var Hannas pappa Thomas som startade Piteå skidskytteklubb, dottern Hanna var med från början och lillasyster Elvira är även hon en stor talang. Tidigt kom även jämnåriga Anna Magnusson till klubben och ”Anna och Hanna” har följts åt hela karriären.

– Det tror jag har varit helt avgörande för att dom är där dom är, dom har haft sparringen mot varandra i längd- och skidskyttetävlingar och på alla träningar alltid, de har hjälpts åt hela resan och det är därför de är här, sa pappa Thomas när jag gjorde ett längre reportage om talangerna för Vinterstudion inför förra säsongen.

Starkt psyke

Ett annat svar i reportaget (se nedan) som känns extra aktuellt idag var när jag frågade talangerna vem som hade starkast psyke i ett avgörande skytte. Båda sa blixtsnabbt ”Hanna”. Idag visade hon hela världen varför. I princip alla elitskidskyttar kan få till fyra nollor på träning, trots hög puls, darrande ben och maximal belastning. Många har även klarat det någon gång på tävling. Men att göra det på ett OS, att få ner alla fem skotten i sista skyttet, med vetskapen om att medaljer, ära och evig berömmelse står på spel. Det är något väldigt få klarar.

Björn Ferry hade 0, 0, 0 inför sista skyttet på distansen i VM i Antholz 2007, det blev tre bom i sista stå och guldet förvandlades till 14:e plats. Jesper Nelin, Hannas sambo, hade läget idag. 0, 0, 0 och sen tre bom i sista, Nelin hade gett hushållet ett andra OS-guld om han skjutit fullt. Även mästarna åker dit, Martin Fourcade satte sina 18 första skott idag, var på väg mot ett nytt guld, men bommade de två sista och blev femma.

Sensationellt guld

Men Hanna Öberg sviktade aldrig. I det 87 kvinnor stora startfältet var det tre som fick ner alla skott, Hanna Öberg var en av dem. Kombinerat med sjätte bästa åktid gav det Sveriges mest sensationella guld i vinter-OS på väldigt många år. Jag är inte man att bedöma hur överraskande Sven-Åke Lundbäcks guld på 15 km i Sapporo 1972 eller Johnny Höglins på 10 000 meter skridsko i Grenoble 1968 var men inget av gulden som kommit efter det har haft samma skräll-värde som det som Öberg ordnade idag.

Sverige är plötsligt tillbaka som en stormakt inom skidskyttet. Ett guld, ett silver, en fjärdeplats, en femte, en sjunde, en åttonde och en tionde på sex individuella tävlingar är facit, fördelat på fyra olika åkare. Wolfgang Pichler har hållit sitt löfte och tagit Sverige tillbaka till toppen, tidigare än väntat. Det var på hemma-VM i Östersund 2019 medaljerna skulle komma enligt grundplanen. Det skall bli oerhört roligt att kommentera detta kommande VM.

Framgångsrecept

Det finns två saker som Sverige gjort annorlunda än alla andra lag som starkt bidragit till succén.

Dels har man spenderat mer tid på OS-banorna än alla konkurrenter (undantaget hemmanationen), efter VM i Hochfilzen ifjol drog laget direkt till Sydkorea medan alla andra team tog lite ledigt och anslöt sent till för-OS. Detta har gjort att åkarna kan banorna utan och innan och vallarna har haft mer förberedelsetid på plats än alla andra team – det har vi sett i spåren.

Sverige var även det enda laget som ställde över sina OS-åkare under tävlingarna i Antholz 16-21 januari och istället la in en extra träningsperiod i Östersund. Resultatet är att i princip hela svenska gänget är i sitt livs form åkmässigt.

Tidig landslagsdebut

Två genidrag av Wolfgang Pichler och övriga ledarstaben med Johan Hagström och Mattias Nilsson. Det var för övrigt Hagström som gav ”Anna och Hanna” chansen i A-landslaget redan som 18-åringar säsongen 14/15 efter OS i Sotji. Det var ett väldigt bra val. Ett av många på vägen till detta sensationella OS-guld.

Det firas i Pyeongchang, det firas i Svensbyn, det firas i Östersund och hela Sverige idag. Det är helt rätt. Ett OS-guld ska firas rejält!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet