• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Landslagschefen Anders Byström. Foto: Bildbyrån

Landslagets covid-plan: flera specialbubblor för åkarna

Uppdaterad
Publicerad

På söndag aktiveras längdlandslagets speciella covid-plan inför världscuppremiären.

Truppen delas in i flera specialbubblor.

– Om vi skulle drabbas av det som hänt den alpina truppen kan vi hävda att vi hållit isär åkarna, säger landslagschefen Anders Byström.

Det märks att längdlandslaget påverkats av det alpina damlandslaget, som efter ett covid-19-fall sattes i karantän i Levi och missade helgens slalompremiär.

Anders Byström väntar sig liknande situationer inom längdsporten.

– Alpint blev chockade över detta och det hade också vi blivit. Någonting liknande kommer att hända inom längd, det vore konstigt annars, säger han.

Därför aktiveras nu den svenska covid-planen inför världscuppremiären nästa helg.

Mindre bubblor

Direkt efter det att truppen presenterats för åkarna på söndagskvällen delas aktiva och ledare upp i flera mindre bubblor, som blir isolerade på olika platser i Östersund.

Varje bubbla kommer att bestå av en mix med distans- och sprintåkare samt män och kvinnor.

– Det gör vi för att säkerställa att vi åtminstone kan ha någon åkare kvar på varje tävling, säger Anders Byström.

På måndag testas alla åkare och ledare och på onsdag reser den svenska truppen med chartrat plan från Östersund till finländska Kuusamo för vidare resa till premiärorten Ruka.

På planet kommer varje bubbla att sitta distanserade från varandra.

På plats i Ruka bor åkarna på olika platser inom hotellet.

– Reglerna säger man kan hamna i karantän om man är inom två meter i minst 15 minuter från en smittad. Genom dessa åtgärder ökar vi chansen att klara detta, säger Anders Byström.

Internationellt samarbete

Samtidigt blir det bara elva svenska ledare, mot normalt 20, som åker till Ruka. Här signalerar Anders Byström om vikten av att de olika nationerna stöttar varandra.

– Nu krävs internationell solidaritet. Om exempelvis ett lands vallateam blir utslaget av corona måste vi andra ställa upp för dem. Hur det praktiskt går till får vi lösa på plats, säger Anders Byström.

I det sammanhanget har landslagsledningen ställts inför ett nytt problem:

– I vissa fall hyr vi in personal i vallningsteamet. Om de blir kvar i karantän på tävlingsorten måste vi lösa deras sociala situation med familj och ordinarie arbete på hemorten.

Ruka är första världscuphelgen för längdåkarna. Klart är att tävlingarna i Lillehammer, som skulle avgöras veckan därpå är inställda. Nästa världscup är planerad i Davos den 12–13 december.

– Vi får lösa detta helg för helg, säger Anders Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.