På grund av coronakrisen kan inte Svenska längdlandslaget åka på läger för att förbereda sig inför säsongen som innehåller ett VM i Tyskland. Landslagschefen Anders Byström tror inte att det ska påverka nämnvärt.
– Jag ser inga större problem med det, bortsett från att vi inte koncentrerat kan jobba med gruppen. Träningsmässigt är det många som sagt till mig att de aldrig tidigare tränat så här bra under våren. Det eftersom att det inte finns någonting annat att göra då man är fast på sin plats. Det finns också massa snö uppe i fjällen med perfekta förutsättningar, säger Anders Byström och fortsätter:
– Sedan är det såklart att man vill ha läger och i höst hoppas jag att det ska vara möjligt. Vi har också ett höjdmästerskap i Peking (OS 2022) och jag hoppas att vi kan åka på sådana varianter av läger också.
Är framtiden att vara på mindre på läger då det fungerar så bra?
– Det är en intressant tanke då hållbarhet är viktigt. Ser vi att det här fungerar bra kanske måste vi välja det. Är det värt åka på läger runt om i världen med tanke på läget? Det kanske inte är så, och då måste vi utvärdera det. En spännande tanke.
”Det är tråkigt”
Moa Lundgren, som är ny i A-landslaget, tycker det är synd att det inte blir några läger i sommar.
– Det är tråkigt att ens första A-lagsår blir det mycket färre läger, att man inte riktigt får hela kakan. Men jag ser det som en möjlighet få åka till ställen där det är snö som Saxnäs och träna på själv. Men jag har sett till vara på samma plats som Emma (Ribom) och Ebba (Andersson) varit, säger Moa Lundgren.
Förutom att det inte blir lika många läger kommer herrarna och damerna bli mer av ett lag än tidigare.
– Det är nytt för i år att vi ska jobba mer tillsammans och jag tycker det är viktigt vi ser fördelar med det. Vi har ett jättebra damlag och herrarna som är starka, men som kanske behöver lite mer input från damsidan, säger landslagschefen Anders Byström.
KLIPP: Få kvinnor i skidlandslaget