Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Maja Dahlqvists nya träningsupplägg – för att lyckas på VM

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist räknar inte med att vara i toppform under Sverigepremiären i Bruksvallarna i helgen. Men det är helt enligt sprintstjärnans plan – i år väntade hon längre än vanligt med att dra igång hårdträningen.

– Jag vill ha ännu bättre form till VM, och inte i början på säsongen, säger 28-åringen till SVT Sport.

>> SVT sänder helgens tävlingar från Bruksvallarna fredag-söndag

Förra säsongen tog Maja Dahlqvist tre OS-medaljer, silver i sprint och sprintstafett och ett brons i stafett. Men under inledningen av säsongen, när världscupen drog igång, då var hon oslagbar. Svenskan vann fyra sprintar i rad före jul.

”Vill ha ännu bättre form till VM”

– Jag har skjutit hela min säsong lite i år, jag började träna hundra procent lite senare än normalt för att skjuta hela cykeln. Jag har inte gjort på samma sätt den sista månaden inför tävling som jag kanske gjorde förra året. Jag vill ha ännu bättre form till VM, och inte i början på säsongen, säger Dahlqvist.

Istället för att dra igång den hårda försäsongsträningen den 1 maj som hon brukar, väntade Dahlqvist i år till midsommar. Målet är att tajma formtoppen perfekt till VM, som inleds med sprint den 23 februari.

– Jag tror att jag hade bättre form i början på säsongen än i slutet, och VM ligger senare i år. Det är det som är det största målet, därför har jag gjort det. Och samtidigt, efter förra säsongen var jag väldigt trött både mentalt och fysiskt. Och sjuk var jag, jag kände att jag behövde ta lite längre återhämtning innan jag drog igång träningen.

Hur stor skillnad kan det bli om man skjuter på träningen så som du har gjort nu?

– Jo, men ganska stor tror jag. För mig som är en ganska explosiv och kvick åkare, jag blir liksom i bra slag av att köra hårda pass, jag blir i bra slag av att köra lite tyngre styrka och de här snabba grejerna. När jag skjuter på dem och använder tävlingarna till de hårda passen så hoppas jag att de tävlingarna i sig ska göra att jag kommer i den formen.

Uttagning till världscupen

Sverigepremiären, som i år arrangeras i Bruksvallarna, fungerar delvis som uttagning inför säsongens första världscuptävlingar i Ruka kommande helg. För Dahlqvist, som har valt att stå utanför det svenska landslaget, blir det därför ett viktigt tillfälle att visa för landslagsledningen vilken nivå hon håller. Men samtidigt har hon varit öppen mot landslaget med det nya träningsupplägget, och att toppformen därför ska komma senare.

– Jag hoppas ju åka så pass bra att jag har på världscupen att göra, har jag inte de resultaten får man ”facea” det och då är jag inte uttagen av en anledning. Jag tror ju att min grundnivå är så pass hög att jag kan göra bra resultat på världscup direkt, men jag vill kunna spetsa till det under säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.