Martin Löwström Nyenget vann Holmenkollens femmil. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Nyenget tog första världscupsegern – två dagar efter faderns begravning

Uppdaterad
Publicerad

Det kan svänga snabbt i livet.

Fråga bara Martin Löwström Nyenget.

I fredags begravdes hans fader. I dag vann han Holmenkollens femmil – hans första världscupseger i karriären.

– Jag kände att han tittade på i dag, säger han.

Med några kilometer kvar till mål gick tre norrmän loss – Didrik Tönseth, Sjur Röthe och Martin Löwström Nyenget. Nyenget spurtade hem segern före Röthe. När han gick i mål pekade han upp mot himmelen, och det fanns det en särskild förklaring till.

– Jag miste min pappa för två veckor sedan. Det har varit väldigt speciellt. Jag kände att han tittade på i dag. Det har varit tufft, men också lite fint. Jag kände i dag att jag har en mental styrka som jag inte har känt tidigare. I dag åkte jag en femmil utan att bli sliten, säger han till tidningen Verdens Gang.

”Han betydde allt”

Begravningen var så sent som i fredags, och 29-årige Nyenget är tydlig med att fadern spelat en viktig roll för honom under livet och karriären.

– Han betydde allt för mig. Det är väldigt färskt. Jag är väldigt glad att jag tog mig igenom det här och kunde ge honom den hyllning som han förtjänar. Både han och mamma har vigt all sin tid och att följa med mig och min bror. Det är min förebild som har gått bort. Det blev väldigt emotionellt, säger Nyenget.

”Är vår seger”

För NRK berättar han att han tänkte på sin far under loppet.

– Ja, det gjorde jag. Hela vägen. Under vartenda stavtag, säger han.

– Utan honom hade jag inte stått här. Han introducerade mig för detta, och han är saknad. Detta är vår seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.