Mathias Fredriksson om vallakonflikten: ”Befriande”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Fredriksson om vallakonflikten: ”Befriande” Foto: SVT/Bildbyrån

Mathias Fredriksson om svenska utspelen: ”Befriande”

Uppdaterad
Publicerad

Vallakonflikt efter damstafetten. Och i dag: Calle Halfvarsson öppet kritisk till att han sattes på den avslutande fristilssträckan. Åkare har under VM i Planica visat frustration mot beslut tagna av landslagsledningen. 

– Jag tycker det är befriande att åkarna säger det rakt ut, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Att direkt efter loppen öppet i media såga vallan eller laguttagningen är något nytt, enligt SVT:s expert Mathias Fredriksson. 

– Det vanliga historiskt var att man pratade ihop sig först innan man uttalade sig, säger han.

Kritik fanns förut också men då sade man det inte öppet?  

– Det fanns definitivt förut också, men då valde man att inte säga nånting. Men jag kan tycka det är ganska befriande och skönt att åkarna är så frispråkiga.

Expertens kritik: ”Kommunikationen brister”

Enligt Fredriksson tyder uttalandena på att det finns ett missnöje i landslaget. Något Calle Halfvarsson också bekräftade till Aftonbladet efter dagens lopp, kopplat till vallakonflikten som uppstod efter damstafetten.

– Jag tror det vid många tillfällen brister i kommunikationen från lagledningen. De här smågrejerna som sker nu under VM tyder på en frustration och på att kommunikationen är inte tillräckligt bra för tillfället, säger experten.

Landslagschef Anders Byström håller inte med.

– Kommunikationen är väldigt frekvent och bra tycker jag. Jag förstår att det ser konstigt ut när man säger sådana saker efteråt (i media efter lopp). Men det ser värre ut direkt efter ett lopp än vad det är. Alla börjar bli lite trötta nu såhär mot slutet av mästerskapet också och har närmare till känslor och det får man ha respekt för. 

Hör mer från Mathias Fredriksson i spelaren ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.