Viktor Thorn, Hanna Falk och Jens Burman har alla opererats för diskbråck senaste åren. Även storstjärnan Charlotte Kalla, och flera andra åkare, har haft problem med ryggen.
Men trots att kunskapen och medvetenheten har ökat, menar Johanna Ojala att den måste försätta öka – och spridas. Inte bara på landslagsnivå, utan även på förenings- och klubbnivå.
– Det är ett ouppmärksammat område. Det behövs mer undersökning och forskningsstudier för att grena ut vad det är som kan ha orsakat skadan, säger hon och fortsätter:
– Tittar vi ner på juniornivå finns det också... Det förekommer, och har du inte en kropp som håller på juniornivå, hur ska den då hålla på seniornivå? För det är stor belastning på de här kropparna.
Ojala lägger även vikt vid prehabstyrkan, och rehaben. Hon poängterar hur viktigt det är med kunskap kring stabiliteten runt bålen, bäckenet och axlar, och vikten av att alla kedjor ska sitta ihop för att man ska kunna ha en bra teknik och inte hamna i felaktiga positioner.
”Ont i ryggen hade jag hela tiden”
Men det är inte bara dagens generation skidåkare som har ont i ryggen. Även Mathias Fredriksson kämpade med ryggskador under sin tid som aktiv.
– Ont i ryggen hade jag hela tiden kändes det som. Men jag hade inget jag behövde operera, och inga problem efter karriären, säger Fredriksson.
Han menar att skidåkningen har utvecklats mer mot stakåkning senaste åren, och att det kan vara en bidragande faktor till ryggskadorna.
– Det är ännu mer stakåkning. Man åker ännu mindre med fästvalla, så det har blivit ännu mer påfrestningar på ryggen de senaste åren, säger han.
KLIPP: Thorn efterlyser utredning efter ryggproblem (3 mars)