Mikaela Shiffrin: ”Min skidåkning ska vara något speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har ett blandat år bakom sig Mikaela Shiffrin. Hon vann både den totala världscupen, slalomcupen och hon tog OS-guld i storslalom. Men, hon hamnade utanför OS-pallen i slalom.

Nu tar slalomdrottningen nya tag och SVT Sport har träffat henne inför slalompremiären i Levi.

Levi och slalompremiär i världscupen – favorit som alltid? Amerikanskan Mikaela Shiffrin. Slalomdrottningen som nästan alltid vinner allt som går i slalomsammanhang. SVT Sport har träffat henne inför tävlingen.

Det enda hon inte gillar – resan dit.

– Det går ju knappt att komma dit, säger Mikaela Siffrin till SVT Sport. Men tillägger:

– Men det är ett roligt, unikt ställe att köra på, fortsätter hon. Det är alltid skönt att komma tillbaka till Levi. Att få de första loppen gjorda och få se hur alla åker, hur snabba de är – och vem som är snabbast.

Tagit hjälp av psykolog

Hon berättar att hennes mål för säsongen är som vanligt. Hon vill vinna i världscupen i paradgrenarna slalom och storslalom – och hon vill ta VM-medaljer.

Men, hon vill göra det med stil. Det får inte se ut hur som helst, berättar hon.

– Det bästa jag vet är inte att vinna race, utan det är när jag vet att min skidåkning är något speciellt – och när folk älskar att titta på det. Det kan vara det snabbaste loppet på dagen, men är det inte bra skidåkning så är jag inte stolt över det.

Shiffrin har haft problem med nerverna inför tävlingar, vilket bland annat har lett till att hon har tagit hjälp av en psykolog.

Både nervös och rädd förra året 

– Förra året (i Levi) var jag nervös och lite rädd, berättar hon.

Vad är skillnaden?

– Jag vet inte riktigt, det kan vara att jag är ett år äldre och kanske lite smartare kring vad jag måste göra och kring min energi.

– Ibland när jag inte känner mig helt säker på mina förberedelser kan jag bli lite mer nervös. Men just nu känner jag mest en bra dos av spänning, förklarar Shiffrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.