Den mångsidiga bikarbonaten, som även är effektiv vid städning, har gjort succé i breda kretsar inom idrotten med superstjärnor som löparen Jakob Ingebrigtsen och nu senast längdskidåkaren Johannes Hösflot Kläbo som förespråkare.
– Jag använder den lite då och då, och lärde mig den av cyklingen. Det handlar egentligen om hur du upplever syran i din kropp, förklarar Hösflot Kläbo effekten.
Samuelsson: ”Har nytta av det”
Skidskytten Sebastian Samuelsson använder sig av bikarbonat.
– De är några år efter i Norge, jag har kört det i fyra, fem år. Det buffrar mjölksyra och även om jag inte är världens bästa medicinska expert tycker jag att jag har nytta av det, säger Samuelsson till SVT och berättar att han tar det i samband med tuffa pass och inför tävlingar.
Världens allra vassaste damsprinter just nu Jonna Sundling har också testat det men inte fått den effekt hon väntat sig.
– Jag älskar att baka, och använder det framför allt i bakverk. Jag har provat det på träning också, men det fungerade inte så bra för mig. Jag får ont i magen, säger hon till NRK.
Läkaren inte övertygad
Den svenska landslagsläkaren Rickard Noberius är inte så säker på att det ger någon stor fördel att använda sig av bikarbonat.
– Jag tror att det möjligen har en marginell effekt, säger han till SVT Sport om bikarbonatet som använts av och till sedan i alla fall 1980-talet.
En professor som NRK pratat med talar dock om en till två procents bättre prestation vid gynnsamma förberedelser.
För en prestation på en halvtimme handlar det om en förbättring på 18 till 36 sekunder, vilket kan vara skillnaden på att vara på pallen i ett skidlopp till att vara utanför topp 10. Preparatet ska hjälpa till att få ner mjölksyran.
SE MER: Forskaren om bikarbonat: ”Bör dopningsklassas”
Fråga Vinterstudion
Professorn om bikarbonatets effekt:
”Bikarbonat är ett av de så kallade buffertsystemen i blodet. Bufferten gör att den klarar av att stå emot förändringar i bland annat pH, som påverkas av mjölksyraproduktionen. Det man uppnår är att man klarar av att producera mer mjölksyra innan man får den negativa effekten av det. Man kan öka den anaeroba kapaciteten”, säger professorn i fysiska prestationer vid Norges idrottshögskola, Truls Raastad, till NRK.