Moa Lundgren om parallella karriären: ”Ett sätt att ge tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Som liten drömde längskidåkaren Moa Lundgren om att bli bagare, frisör eller läkare. Valet föll till slut på det sistnämnda – fram till den här säsongen har hon kombinerat elitsatsningen med studier.

– Jag har ju bara kostat pengar för samhället. Det här är ett sätt att försöka ge tillbaka, säger 21-åringen till SVT Sport.

Moa Lundgrens säsongsstart har gått över förväntat. Hon inledde med att bli trea på distansloppet under Sverigepremiären i Gällivare. Och i världscupen i Lillehammer slog hon till med en niondeplats i skiathlon – hennes bästa resultat i en distanstävling i världscupen. Samma helg körde hon dessutom in Sverige på en tredjeplats i stafetten.

– Det är klyschigt att säga att det är en dröm som går i upplevelse, men det är ju här jag vill vara.

Skidåkningen går faktiskt så bra just nu att hon tvingats lägga läkarstudierna vid Umeå universitet på is.

– Det har blivit väldigt, väldigt mycket skidåkning. Jag har lätt för att säga ja till saker, så jag har fått lära mig att backa tillbaka lite. Man behöver mycket energi för att tävla också.

”Lägret i augusti gav mersmak”

Att få chansen i landslaget och umgås med stjärnor som Stina Nilsson och Charlotte Kalla har gett mycket inspiration.

– När jag fick vara med på deras läger i augusti var den roligaste veckan på hela försäsongen. Det gav verkligen mersmak, säger Moa Lundgren.

Hur är den balansen, de kanske är idoler men du är ändå värd din plats i landslaget?

– När jag tävlar upplever jag inte... Jag tror inte att jag skulle flytta på mig. Jag vill så gärna framåt själv. Men så fort man kliver av och sitter här och typ käkar, så dyker de upp... Jag har ändå fått vänja mig vid Stina och Kalla. Men de jag inte riktigt känner är fortfarande väldigt coolt att träffa.

Moa Lundgren om Pops felsägning: ”Du kan hälsa honom...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.