Förbundsdirektör Ola Strömberg säger att man bestämt vem som blir ny förbundskapten. Foto: Bildbyrån

Ny längdchef nära: ”Vi är i slutfasen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska landslaget i längdskidor har stått utan längdchef sedan Jonas Peterson fick sparken i augusti.

Nu berättar förbundsdirektör Ola Strömberg att förbundet, efter en utdragen rekryteringsprocess, bestämt vem de vill erbjuda tjänsten.

– Vi kommer vara väldigt nöjda, säger han till SVT Sport.

Men vem exakt det handlar om vill inte Strömberg gå ut med ännu.

– Vi är i slutfasen, det är inte långt kvar. Men först ska personen få en tidsperiod för att avsluta sitt nuvarande jobb och kommunicera det internt. När vi väl har skrivit under kommer vi därför inte gå ut med det direkt.

Men det är alltså klart vem ni vill erbjuda tjänsten?

– Ja, det är klart.

2019 – ett turbulent år i organisationen

Det stormade rejält kring längdskidförbundet under 2019, där avhopp och uppsägningar avlöste varandra. Mest uppseendeväckande var att Jonas Peterson, som blev ny längdchef i april, sparkades från posten bara fyra månader senare.

Sedan dess har arbetet med att hitta en efterträdare på den viktiga ledarposten pågått. Förbundet har valt att slå ihop två tjänster: landslagschef, tjänsten som Jonas Peterson hade, och längdchef, som Johan Sares tidigare hade.

Är du nöjd med personen det förmodligen blir?

– Vi kommer vara väldigt nöjda.

”Inte nödvändigtvis någon kopplad till skidor”

Vad är det som gör att det känns bra?

– Det känns som att det är en person som kan idrottslig verksamhet, de komplexiteter (sic) och de utmaningar och möjligheter som finns. Någon som har ett ledarskap för att hantera en såpass stor organisation. Det måste man ha, annars blir det för tufft.

Det är alltså någon från skidvärlden?

– Det är inte nödvändigtvis någon som är kopplad till skidor. Däremot kopplad till idrott, det måste man vara. 

Rikard Grip och Jonas Peterson – två längdchefer som har fått sparken under året. Foto: Bildbyrån

Det här skulle till en början presenteras i samband med Tour de Ski – varför har det dragit ut på tiden?

– Det har vi faktiskt aldrig sagt, det vara snarare rykten som gick. Däremot hade vi ambitionen att kring årsskiftet ha det helt slutfört, men där är vi inte än eftersom personen som sagt ska kommunicera internt först och avsluta sitt nuvarande jobb.

Enligt Ola Strömberg har en grupp på fem-sex personer varit involverade i rekryteringen. Det är personer som kommer både från sport- och administrationssidan och även från styrelsen.

Fanns flera kandidater

– Men i slutändan är det jag som tar beslutet, men många har fått tycka till så vi grundar det på rätt sätt.

Var ni ense i gruppen?

– Vi hade ett par kandidater som alla var ense om skulle klara rollen. Vi har valt en av de personerna, där jag hade sista ordet om vem exakt det ska bli.

Det har ju inte varit någon hemlighet att det varit stökigt i organisationen, vad hoppas ni på med den nya längdchefen?

– Ambitionen är att få en person som kan få alla att dra åt ungefär samma håll. Som har ett tankesätt kring hur vi kan utveckla svensk skidåkning. Man behöver inte alltid vara överens, men måste kunna gå i rätt riktning. En stark ledare helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.