Johan Sares, Rikard Grip och Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån

Nya detaljer om personalkaoset i skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det har rått personalkaos i Svenska skidförbundet.

Nu kommer TT med nya detaljer om den turbulenta tiden.

– Det är säkert många beslut som inte varit perfekta, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.

På drygt två år har fem nyckelpersoner lämnat eller tvingats bort från Svenska skidförbundets längdavdelning. Den senaste var längdchefen Daniel Fåhraeus som i juni meddelade att han slutar.

Nu har TT varit i kontakt med flera personer med god insyn i de senaste årens turbulens, som började i mars 2019.

I utvärderingen med åkare och ledare efter säsongen fick landslagschefen Rikard Grip kritik. Kort därefter meddelade skidförbundet att Grip – som under tio år lett Sverige till 35 mästerskapsmedaljer – slutade på egen begäran när hans kontrakt gick ut.

Men enligt TT:s uppgifter kom ordern att avsluta Grips anställning från förbundsledningen.

Tvungen att utföra ordern

Dåvarande längdchefen Johan Sares har hela tiden dementerat de uppgifterna, men i dag låter det annorlunda.

– Hur ska jag förklara detta? Det blir känsligt. Men om jag skulle säga så här: Om inte Rikard Grip skulle fått förlängt avtal – om det skulle vara så – skulle jag aldrig kunna ta ett sådant beslut själv. Tågordningen inom Svenska skidförbundet är farfarsprincipen. Att mina beslut måste förankras uppåt för att jag skulle kunna genomföra dem. Jag hade en roll på skidförbundet om att jag fick en order och var tvungen att utföra den, säger han till TT.

Förbundsdirektör Ola Strömberg ger dock en annan bild när det gäller beslutsordningen:

– Vi har inte det ledarskapet där vi i ledningen går in och bestämmer vad våra chefer ska göra på detaljnivå. Vi stödjer deras beslut, säger Strömberg.

Kände inget förtroende

Två månader senare, i maj 2019, valde Johan Sares att säga upp sig själv. Nu avslöjar Sares att beslutet delvis berodde på att han inte kände att han hade Ola Strömbergs förtroende.

– Jag hade varit där så länge och kände mig klar, samtidigt kände jag att man inte hade hundraprocentigt stöd. Då blev beslutet ganska lätt att ta, säger Sares.

Det dröjde dock inte länge förrän det uppstod ny turbulens i landslaget. Detta då det blev känt att Ola Strömberg hade tagit ny kontakt med Rikard Grip om möjligheterna för den förre landslagschefen att komma tillbaka – trots att han fått sparken tidigare på säsongen.

Rikard Grip är fåordig när TT frågar om samtalen med Ola Strömberg:

– Ja, vi hade hörts vid några tillfällen. Det gjorde vi även under sommaren. Vad de dialogerna handlade om är inget jag vill kommentera, säger Grip.

”Inte många som har hela bilden”

Utöver Rikard Grip, Johan Sares och Daniel Fåhraeus har även Jonas Peterson samt Urban Nilsson lämnat sina uppdrag.

Peterson, som blev ny landslagschef efter Grip, sparkades redan efter fyra månader på grund av en konflikt med vallateamet. Dessförinnan hade Urban Nilsson valt att sluta som vallachef efter åtta år.

Ola Strömberg konstaterar att ”ibland har man olika uppfattningar”.

TT: Flera personer har under de senaste två åren riktat kritik mot dig och skidförbundet för hur olika personalärenden har hanterats?

– Jag kan förstå varför folk har åsikter om saker man inte har hela bakgrunden till. Men när man sitter i situationen så tar man beslut som man tror är det bästa för svensk skidåkning, långsiktigt. Det är inte många som har hela bilden. Sedan vill jag inte kommentera saker som hänt för två år sedan. Det är historia och personalärenden vi inte talar externt om, säger Strömberg.

MER SKIDOR: Världsstjärnan Jonna Sundling trivs i det tysta (17 aug 2021)

Huvudpersonerna i TT:s reportage

Ola Strömberg

Förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet sedan 2016. Har en bakgrund som elitsimmare och företagsledare.

Rikard Grip

Förbundskapten/längdchef 2010-2019. Under hans ledning tog Sverige 35 OS- och VM-medaljer. Utsedd till Årets ledare i svensk idrott 2015. Är i dag generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

Johan Sares

Kom till Svenska skidförbundet som marknadschef 2008 och blev ansvarig för längdverksamheten 2012. Slutade 2019. Är i dag anläggningschef på Orsa Grönklitt.

Urban Nilsson

Vallachef i längdlandslaget 2012-2019. Har i dag en ledarroll i långsloppslaget Team Lager 157.

Jonas Peterson

Landslagschef i fyra månader våren och sommaren 2019. Återvände sedan till näringslivet.

Daniel Fåhraeus

Anställdes som längdchef i januari 2020 efter att bland annat ha varit vd för Pite Energi. Meddelade i juni att han slutar för att bli vd för ett kommunalt bolag i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.