Öberg föll pladask i kvartsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Öberg var ende svensk vidare från kvalet i sprinten. Men väl i kvartsfinal blev det bokstavligt ett magplask för svenskan.

Hon fick lite problem i ingången till  första backen och satte sedan staven fel i backen och föll framstupa ner i  snön.

– Trist. Staven gick sönder, förklarade Öberg det som hände för SVT Sport.   

– Väldigt synd förstås, men det var bra att hon tog världscuppoäng, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Öberg var nia i kvalet och får med sig en del bonussekunder i touren trots allt.

Övriga fem svenskor missade att ta sig till final. Tre av dem var precis utanför de 30 som kvalificerade sig. Maria Nordström, Evelina Settlin och Linn Sömskar blev 31:a, 32:a respektive 33:a.  Olyckligt nog trodde sig Nordström dessutom vara vidare som 30:e tjej. Resultatappen på Fis sa så först..

– Det var fel i Fis-appen och vi alla trodde att hon var vidare. Det var först vid race selection som vi förstod att hon inte var vidare. Hon tyckte att det var jättetråkigt, sa presschefen Katarina Medveczky till Aftonbladet.

van der Graaf hemmavann

I finalen blev det en riktig överraskningsseger när hemmaåkaren Laurien van der Graaf gjorde en fantastisk final. Schweiziskan drog upp en långspurt och på upploppet var hon långt före amerikanskan Caldwell och norskan Falla.

– Det är galet att vinna här på den här banan.  Jag kan den här banan bra, jag och min coach har varit och tränat här tre--fyra gånger senaste tiden, sa vinnaren i segerintervjun.

Van der Graaf var förutom vinnare den som orsakade en ny knäckt stav för Jessica Diggins. Amerikanskan förlorade staven redan i kvartsfinalen men svarade då för en heroisk uppåkning och blev tvåa trots att hon fick åka ett kvarts varv med en stav. 

I finalen hände del alltså igen och den här gången fick Diggins en ny stav omgående men orkade inte kämpa sig tillbaks än en gång utan slutade femma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.