Björn Ferrys svar efter norska sågningen av Stina Nilsson: ”Grund analys”

Uppdaterad
Publicerad

Ole Einar Björndalen förvånas av Stina Nilssons åktider sedan bytet till skidskytte.

Men Björn Ferry tycker norrmannen gör en för grund analys.

– Kollar man loppen hon gjorde i fristil i längdvärldscupen då var hon som bäst 15:e, säger han till SVT Sport.

Inför säsongen 2020/2021 meddelade Stina Nilsson att hon skulle lämna karriären som längdåkare, för att satsa på skidskytte. Då var hon en av världens starkaste åkare.

Att svenskans åktider har legat långt bakom toppen sedan skyttet tillkommit är något som förvånar den norske ikonen Ole Einar Björndalen.

– Hon åker obeskrivligt sakta, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Jag förväntade mig att Stina skulle vara där uppe och åtminstone nosa på bästa åktiden, men det har hon inte gjort. Jag vet inte tillräckligt mycket om hur hon har tränat, men hon måste verkligen ha prioriterat skytteträningen och inte tränat tillräckligt med fysik, säger han till norska TV2.

Nilssons svar: ”Ganska stor omställning”

Den svenske experten Björn Ferry menar dock att Björndalens analys är väldigt grund.

– Vi måste ju jämföra med de resultat hon gjorde som längdåkare i den disciplin som är mest lik skidskytte och det är ju tio kilometer fristil. Det är ju något helt annat än sprint eller klassisk stil. Kollar man loppen hon gjorde i fristil i längdvärldscupen då var hon som bäst 15:e och hade platser mellan 30 och 40. Det vet vi ju med garanti att det räcker ju inte mot de bästa skidskyttarna, säger Ferry till SVT Sport.

Nilsson själv hänvisar även till att nivån är extremt hög inom skidskyttet.

– Jag lyfter verkligen på hatten för de som går så fort med vapnet på ryggen. Jag tyckte det var en ganska stor omställning när jag bytte till skidskytte. Jag tror kanske att det tar ett tag att anpassa sig till en ny sport, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.