• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vasaloppet 2020. Foto: Bildbyrån

Oro i Mora för Vasaloppet: ”Inte ens greppbart”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin fortsätter att slå sönder planerna på stora idrottsevenemang. Nu riktas blickarna mot vinterns tävlingar där Vasaloppet kan vara hotat.

Skidklassikerns ekonomi skulle hamna i en mycket svår situation om tävlingsveckan inte kunde genomföras.

– I dagsläget är det inte ens greppbart, säger Vasaloppets tf vd Johan Eriksson.

Lidingöloppet, Stockholm marathon och Tiomila är exempel på stora motionsevenemang som ställts in i höst på grund av coronapandemin. Arrangörerna av stora tävlingar befinner sig i en mardröm.

Branschen är i kris och inget vet vad som kommer att hända. Och nu sprider osäkerheten inom Vasaloppet.

Vinterns Vasaloppsvecka kunde genomföras med ett nödrop, bara en vecka före coronaviruset stängde ner samhället. Men med cirka tio miljoner kronor i extra kostnader på grund av snöbristen och kraftigt minskat deltagarantal.

Vasaloppets sommarvecka, som omsätter cirka 30 miljoner, har redan ställts in.

Frågor inom Vasaloppet

Nu finns en oro för Vasaloppets vintervecka 2021, som brukar locka cirka 60 000 skidåkare.

– Vi har precis satt oss ner för att göra en noggrann analys på vilket sätt vi kan genomföra loppen. Vi har embryon till idéer att titta på. Problemet att inget vet vad som händer med corona i vinter, säger Johan Eriksson.

Vasaloppsledningen inser att en masstart med 16 000 skidåkare vid Berga by i Sälen är så långt från social distansering man kan komma. Därför tittar nu de på olika alternativ för loppet. Det är alltifrån ett Vasalopp med bara elitåkare till intervallstart.

– Ja, det är två av många alternativ. Detta arbete har just börjat. Vi ska bygga en plan för alla scenarier, säger Johan Eriksson.

Ett alternativ är att ställa in helt.

– I oktober bör vi kunna komma med en signal vart detta är på väg och informera mer hur vi tänker kring vinterveckan. Vid årsskiftet bör vi komma med ett besked.

Varför är det viktigt med ett tidigt besked?

– Det handlar om planering att ta emot många deltagare. Vi har långa ledtider när det bland annat gäller logistik, bussar och liknande. Därför måste vi ha lång framförhållning. Sedan har vi respekt för deltagarna som måste få chans att planera sin träning, säger Johan Eriksson.

”Inte ens greppbart”

En inställd Vasaloppsvecka 2021 skulle bli kulmen på ett ekonomiskt mardrömsår för vasaloppsorganisationen.

– Det skulle vara extremt tufft ekonomiskt. I dagsläget är det inte ens greppbart. Detta är redan ett otroligt ansträngt läge mot vad vi har planerat, säger Johan Eriksson och fortsätter:

– Samtidigt är vi som jobbar med Vasaloppet människor med ett kynne att inte ge upp. Det har vi redan visat i kriget mot snöbristen. Nu kämpar vi vidare för att hitta en lösning med detta. Inte minst för att våra deltagare ska få något att se fram emot i sin träning och motionerande, men corona är en tuff motståndare.

KLIPP: Sensationen: Björgen gör comeback i Vasaloppet

Vasaloppsveckan

Vasaloppet är inte bara det traditionsrika loppet nio mil mellan Sälen och Mora den första söndagen i mars. Det körs olika lopp i över en vecka inför huvudtävlingen, däribland Nattvasan, Stafettvasan, Tjejvasan, Ungdomsvasan och barnens Vasalopp samt Öppet spår.

Antalet anmälda varierar med hur bra vintrar det är, men Vasaloppsveckan lockar mellan 50 000 och 70 000 deltagare varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.