• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Richard Brisius. Foto: Bildbyrån

Stockholm en av tre OS-kandidater

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att Sverige och Stockholm blir en av tre kandidater som kan få vinter-OS 2026. De andra två kandidaterna är Calgary, Kanada, och Milano/Cortina, Italien.

– Hedrande, glädjande och ett steg till mot drömmen om ett vinter-OS och Paralympics 2026. Vi fortsätter nu positivt framåt i respektfullt samarbete med många intressenter i Sverige och i världen, säger Richard Brisius, vd Stockholm 2026, till SVT Sport.

Det är bekräftat att tre kandidater återstår för vilket land som kan få OS 2026.

Vi känner att vi har ett bra stöd från IOK och efter ett möte i morgon förmiddag här i Buenos Aires åker vi hem för att arbeta. Vi känner starkt för detta, att kunna genomföra ett vinter-OS och Paralympics med ett helt nytt koncept.

För även om Stockholm ligger bra till hos IOK finns inga beslut tagna av Stockholms stad, och opinionen för ett OS har inte varit starkt tidigare.

– Vi ser positivt på detta och fram till att den slutgiltiga ansökan skickas in ska vi få in de beslut vi behöver, säger Rickard Brisius från Buenos Aires där IOK har sin kongress.

– Det är ett besvärligt politiskt läge  för närvarande, men det tror vi kommer att lösa sig.

För SOK och OS i Stockholm (Åre/Falun/Segulda) måste få en säkerhetsgaranti från (den kommande) Regeringen och ett ja från Stockholms nya kommunfullmäktige.

– Vi har en god chans i vår bedömning, alla tre har stor erfarenhet av världscup, alla tre är bra i vinteridrott. Vi har aldrig haft ett vinter-OS, det är en stor möjlighet för oss – det talar också för oss, sa Peter Reinebo till SVT Sport i går.

Ansökan i januari

Beslutet innebär att den så kallade dialogfasen övergår till kandidatfas. Senast om tre månader ska Sverige ha lämnat in sin ansökan om att få arrangera vinterspelen och Paralympics 2026. Men en osäker faktor är om Sverige då har en ny regering som kan ta beslut om en statlig säkerhetsgaranti – allmän säkerhet på gator och torg.

– Vi räknar med att det ska finnas en regering i december, forsätter Reinebo.

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

9 oktober 2018: IOK:s medlemmar röstar om slutkandidaterna till vinter-OS 2026.

11 januari 2019: Sista datum att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig ekonomisk säkerhetsgaranti.

Februari–april 2019: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april 2019: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

23 juni 2019: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz

Fakta: Tävlingsorter vid ett svenskt OS

Här ska OS i Stockholm avgöras 2026, enligt den nuvarande planen:

Stockholm:

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt), eventuellt någon freestylegren (t ex puckelpist).

Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 Arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko.

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Utanför Sverige, eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Fakta: Heta kandidater till OS och Paralympics 2026

Stockholm

Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté har lämnat in en intresseanmälan för 2026, med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

Milano och Cortina d'Ampezzo

Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För några veckor sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon statlig ekonomisk garanti, har man meddelat.

Calgary

OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018. Och IOK:s arbetsgrupp föreslår inte att Erzurum (Turkiet) ska få bli en officiell kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.