Sveriges OS-ansökan inskickad. Nu återstår omröstning av IOK den 24 juni. Till vänster SOK:s kampanjchef Richard Brisius och till höger Mats Olsson, presschef för Sveriges OS-kandidatur. Foto: Jeppe Wikström/Bildbyrån

OS-ansökan presenterad för sista gången innan omröstning

Uppdaterad
Publicerad

I går fick Sverige och Italien en sista chans att formellt presentera sin ansökan till vinter-OS 2026, inför den avgörande omröstningen i Lausanne den 24 juni. Det skedde via videolänk till Australien.

– Vi var beredda att svara på frågor, men fick inga, säger presschef Mats Olsson till SVT Sport.

Det har gått snart en månad sedan Sverige skickade in den officiella OS-ansökan till Internationella olympiska kommittén, IOK. Nu riktas allt fokus mot Lausanne den 24 juni, där IOK:s delegater ska avgöra om det blir Stockholm/Åre eller Milano/Cortina som får anordna vinter-OS 2026.

Men fram tills dess pågår också ett viktigt lobbyarbete. Och under gårdagen, tisdag, fick både den svenska och den italienska sidan chans att formellt presentera sitt OS-bud en sista gång innan omröstningen.

Beredda att svara på frågor – fick inga frågor

Via videolänk till GAISF (Global Association of International Sports Federations) i Australien, fick representanter från olika internationella vinterförbund lyssna till ländernas bästa argument. Däribland internationella skidskytteförbundets svenske ordförande Olle Dahlin.

– Det var en 15 minuter lång presentation som skedde via en studio i Värtahamnen i Stockholm. Vi var beredda att svara på frågor, men fick inga så de tycker förhoppningsvis vårt OS-bud är lika bra som vi tycker, säger Mats Olsson presschef för Sveriges OS-kandidatur.

Har ni ändrat något i ansökan sedan den presenterades förra gången?

– Nej, det är samma bud som ligger och som finns för allmänheten att läsa på vår hemsida.

”Handlar om ett PR-arbete”

Förutom SOK och svenska representanter från vinter-OS-sporterna, var Stockholms finansborgarrådAnna König Jerlmyr (M) och näringslivsprofilen Jacob Wallenberg med på presentationen.

Och hur kommer ni arbeta vidare nu fram till 24 juni?

– Vi har ju fått klartecken från regeringen, men har mycket arbete med att finslipa och förbereda slutpresentationen i Lausanne. Det handlar om ett PR-arbete i internationell media, där vi berättar om vad vi gör i Sverige och hur vi förbereder oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.