Det var vilt firande efter Oskar Svenssons världscupseger. Foto: SVT

Svenssons triumf sparades i burk: ”Är det hemligt?”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk herråkare hade inte vunnit en sprintvärldscup på sex år.

När Oskar Svensson tog karriärens första VC-seger på Tour de Ski i fjol var det en milstolpe för hela laget.

I SVT:s dokumentärserie ”Bäst när det gäller” avslöjar han hur segerminnet bevarades: i en vallaburk.

Samtidigt som damerna har radat upp pallplatser och guldmedaljer de senaste åren har de svenska herrarna haft det desto tuffare.   

När Oskar Svensson gick först i sista backen och sedan spurtade ner motståndet på upploppet under den klassiska sprinten på Tour de Ski i fjol var det första blågula sprintvärldscupsegern på herrsidan sedan 2014.   

I dokumentären framgår hur mycket segern betydde, inte bara för Oskar Svensson utan hela den svenska längdtruppen.   

– Jag tror aldrig jag har varit så euforisk som jag var den dagen. Han gjorde något ingen annan gjort: han stack först nedför backen. Det är så kaxigt, det är så häftigt att han lyckades, säger Linn Svahn.  

Vinnande taktiken var noga planerad

Just rycket i sista nedförskörningen, när åkarna lekte katt och råtta med varandra, var en väl genomarbetad plan enligt Oskar Svensson själv.   

– Många trodde det var en impulsgrej, men egentligen var varenda meter från toppen till i mål exakt det vi stod och resonerade om innan start, säger han i dokumentären.   

Den 25-årige Faluåkaren fick också en oväntad present under firandet i vallabussen: en vallaburk där teamet hade skrapat ner fästvallan från skidorna han använde under loppet, som ett minne från segerdagen.   

– Det bästa med hela dagen har varit reaktionerna efteråt. Att få komma i mål till den här stämningen, säger en leende Oskar Svensson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.