Arkivbild Ingvild Flugstad Östberg Foto: Bildbyrån

Östberg är redo för världscupen igen efter två år

Uppdaterad
Publicerad

Hela förra säsongen fick Ingvild Flugstad Östberg startförbud av norska skidförbundet, men i ett pressmeddelande under måndagen får hon klartecken att köra den kommande säsongen.

– Det känns såklart väldigt härligt, säger hon till NRK.

Beskedet om att 30-åringen är klar för världscupen kommer knappt en månad efter att hon fick nej till att åka med på höghöjdsläger med landslaget. Då meddelade längdchefen att hon inte var stark nog för att följa med.

– Jag har fått några smällar i ansiktet, och det har inte alltid varit enkelt. Men jag har hela tiden haft motivationen och haft bra folk runt mig, säger Östberg.

– Att jag inte har klarat det, är inte kul. Jag har haft lust att vara med på läger och i miljön, och att hälsan ska vara bättre. Både när jag åker skidor och efter att jag är klar med skidkarriären.

Blir gradvis upptrappning

Men nu har hon alltså fått klartecken igen.

– Det känns såklart väldigt härligt. Det är länge sedan jag har varit med laget och på tävlingar. Det känns kanske längre än vad det har varit, säger hon.

Det kommer att bli en gradvis upptrappning och det kommer göras med försiktighet. Det blir ingen start i nationella säsongsöppningen i Beitostölen men däremot kommer hon till start när världscupen drar igång igen i Ruka.

– Det blir kontinuerlig utvärdering längs vägen. Øystein Andersen (medicinskt ansvarig) ska forsatt vara sträng mot mig, säger hon.

Tillbaka efter två år

2019 fick Östberg nej till att tävla då hon inte uppfyllde de obligatoriska hälsotesterna, men var sen tillbaka i spåret efter nyår. 2020 drog hon på sig en stressfraktur och på hösten meddelade det medicinska-teamet att hon skulle stå över hela säsongen.

I våras fick hon fortsatt förtroende av landslaget trots att hon inte kunde garanterat att hon skulle vara redo för start.

– Jag har som mål att kämpa om OS-medaljer. Men det är klart att jag inte heller kan stå här och lova varken det ena eller det andra, om jag startar eller inte, sa Östberg då till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.