Foto: Bildbyrån

Östberg fruktade att karriären var över

Uppdaterad
Publicerad

Åtta månader efter den senaste stressfrakturen kan Ingvild Flugstad Östberg springa igen. Men när det var som värst fruktade den norska stjärnan att karriären var över.

– Det fanns i både Ingvilds och mina tankar förra året när det var som värst, att hon inte skulle komma tillbaka, säger norske landslagstränaren Ole Morten Iversen till VG.

Ingvild Flugstad Östberg hade ett skadedrabbat 2020.

Först drabbades 30-åringen av en överbelastningsskada med en stressfraktur i foten. Hon kom tillbaka i träning med det norska landslaget i juni – men då blev hon skadad på nytt.

Strax före säsongstarten i höstas kom nästa bakslag: Östberg uppfyllde inte läkarteamets hälsokrav och tvingades stå över hela säsongen inklusive VM i Oberstdorf.

Fruktade att karriären var över

När det var som mörkast fruktade stjärnan att karriären var över.

– Det fanns i både Ingvilds och mina tankar förra året när det var som värst, att hon inte skulle komma tillbaka, säger norske landslagstränaren Ole Morten Iversen nu till VG.

– Men hon har det där inre drivet. Hon tycker att det är så kul att vara med i laget, så träningen för att komma tillbaka har inte kostat henne så mycket som många kanske tror. Jag tycker att hon har hanterat det här bra, hon har skjutit undan det hon inte kan påverka.

Målet är OS 2022

Nu, åtta månader efter den senaste frakturen, tål foten barmarkslöpning igen. Och det stora målet för Östberg, som tog fem VM-medaljer i Seefeld 2019, är nu att vara tillbaka i toppform inför OS i Peking nästa år.

– Fysiskt har hon inte tappat något. Ingvild har tränat medan de andra har tävlat. Det har inte varit några problem att åka skidor, säger Iversen men konstaterar också:

– Ingvild har förstått allvaret, att skadan kan bli långvarig, så utifrån den här erfarenheten kan hon fatta bättre beslut nu.

KLIPP: Östberg berättar om skadan: ”Läskiga tankar” (31 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.