Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg är i fokus inför världscupavslutningen i Quebec. Foto: TT.

Östberg slår tillbaka mot anklagelse om uppgjord spurt

Uppdaterad
Publicerad

Norska längdstjärnan Ingvild Flugstad Östberg kommenterar nu uppgifterna om att hon och lagkamraten Therese Johaug gjort upp om placeringarna under världscupsavslutningen i Quebec.

– Therese tog spurten, det hade hon gjort oavsett. Det var inte uppgjort, säger hon till NRK.

– Men när killarna är taktiska då blir det geniförklarat.

Stina Nilsson körde ohotad i mål som etta i jakstarten. Men där bakom skedde något som retade upp många. Ingvild Flugstad Östberg gav, till synes, bort andraplatsen till Therese Johaug.

En andraplats som gjorde att Johaug blev trea i totalcupen – som också innebar att Krista Pärmäkoski blev fyra i totalen. Ingvild Flugstad Östberg var redan klar som etta i världscupen.

Kallats för ”matchfixning”

Flugstad Östberg och Johaug kritiserades efteråt för att åka taktiskt till Johaugs fördel, många konstaterade att Östberg inte såg ut att gå för fullt i spurten.

NRK:s expert Fredrik Aukland menade bland annat ”att det inte var tvivel att att de två norska tjejerna visste om situationen och han sett Ingvild spurta bättre”.

Några norska tidningar gick så långt som att kalla det för ”matchfixning”. Något som fick Ingvild Flugstad Östberg att reagera ordentligt.

Östberg slår tillbaka

– Det som stör mig mest är när killarna gör något taktiskt, då blir det geniförklarat. Det är liksom tårar i ögonen över hur fint det är att killarna stöttar varandra. Men när vi gör det, även om så inte var fallet, så är det det orent spel och matchfixning. Det är lite fascinerande.

Det hon menar är att de norska herrarna under hela helgen i Quebec kämpade hårt, tillsammans, för att Johannes Hösflot Kläbo skulle vinna världscupen före utmanaren Aleksander Bolsjunov, Ryssland.

Vilket lyckades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.