Det har gått drygt tre veckor sedan Sveriges bästa distansåkare i längdåkning, Ebba Andersson, under ett löppass på sista lägret innan tävlingspremiären halkade och slog i sitt tidigare opererade knä så illa att hon inte kommer tävla i världscupen innan årsskiftet. Högst ansvarige för hennes rehab säger till SVT Sport att det ser bra ut.
– Det är inga komplikationer, säger Magnus Oscarsson.
”Vill ju igång”
Hon följs upp av en sjukgymnast i Östersund. Magnus Oscarsson har själv undersökt Ebba Andersson, och känt henne på ”pulsen”.
– Hon vill ju igång och köra världscup. Det blev så klart en rejäl smäll för henne. Men hon har full fokus framåt nu. Hon är van att jobba hårt alltid, nu blir det med ett annat fokus ett tag, säger han till SVT Sport, och fortsätter:
– Hon kör anpassad träning så gott det går. Den akuta smärtan har försvunnit, och svullnaden är borta.
ARKIV: Ebba Andersson, 10 år: ”Charlotte Kalla är ganska duktig”
”En bra kapacitet”
Tillsammans med fysio är hon igång med pulshöjande träning såsom cykling och vattenlöpning.
– Men självklart är det inte som om hon kan träna fullständigt grenspecifikt, i de vanliga miljöerna, säger Oscarsson.
Oscarsson vill inte sia om eventuell förändrad konditionskapacitet under rehabperioden.
– Det är svårt att säga hur mycket det påverkar henne inför en världscupstart. Jag tänker att när hon kommer till världscupen, väl står på startlinjen, så har hon nog en bra kapacitet.
Inte bara styrketräning
Hur mycket hon tappar är svårt att uttala sig om.
De första akuta veckorna, efter mjukdelsskadan i insidan av sitt tidigare opererade knä, blev det inte bara styrketräning för Ebba Andersson.
– Det finns övningar hon kan göra med överkroppen för att höja pulsen. Men det är klart att det akuta värktillståndet, och svullnaden måste gå ner innan man kan komma igång och jobba med benen. Det gör att det ytterligare går att driva puls.
Prognosen kvarstår
När skadan kommunicerades gick landslagsledningen ut och meddelade att Andersson inte kommer tävla innan årsskiftet. Den prognosen kvarstår.
– Successivt vågar vi belasta de skadade strukturerna allt mer. Men det gör inte att man kan stressa, då kan man få ett bakslag, om man lägger in för mycket belastning, säger landslagsläkaren.
Även när det börjar kännas bättre måste man vara försiktig och återhållsam. Hon följs dagligen, och får handledning i rehaben.
Andersson slog Öberg i världsstjärnornas udda kamp