Premiär för mixade längdlag i världscupen – då tippas Sverige i topp

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttarna har gjort det länge – nu är det längdskidåkarnas tur. I Falun ska damer och herrar tävla i samma lag i världscupen. De svenska åkarna är positiva – men Jens Burman vill inte se mixade lag på VM och OS.

– Det är väl inget man ska ha alltför ofta, det finns redan tillräckligt med tävlingar på mästerskap, säger han till SVT Sport.

Säsongens sista världscuphelg bjuder på två nya längdformat. För första gången står 4x5 km mixedstafett och mixad sprintstafett på programmet.

– Jag tänker att det ska bli väldigt kul att äntligen få köra mix, det har varit på kartan tidigare, det är dags, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

”Bra att vi får chans”

De två formaten skulle egentligen ha testats redan i världscupavslutningen i Kanada 2020, men tävlingarna ställdes in på grund av coronapandemin.

Nu blir det istället i Falun på söndag som damer och herrar tävlar tillsammans för första gången.

– Det är bra att vi får chans att prova, så får man utvärdera sedan om det var en tävlingsform för längdåkning, säger Charlotte Kalla.

Och de blågula åkarna tror att mixade lag passar Sverige bra – hör deras tankar om de blågula pallchanserna i spelaren ovan.

ARKIV: Johaugs reaktion när hon ser segerbilderna från 2011 (5/3 – 2022)

Mixedstafett och mixad sprintstafett

Mixedstafett

Varje nation kan anmäla två lag.

Varje lag består av två kvinnor och två män.

Varje åkare kör 5 km fristil i ordningen kvinna/man/man/kvinna.

Mixad sprintstafett

Varje nation kan anmäla två lag.

Kval: Åkarna kör ett var vardera (intervallstart). Tiden för båda åkarna räknas ihop och de 20 bästa lagen går vidare till finaler.

Finaler: Sex varv per åkare, de två lagen som ligger sist elimineras vid vartannat varv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.