• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/Bildbyrån

Rickardsson om Holmenkollens framtid: ”Nästan lite för tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Flera åkare tvingas välja bort Holmenkollens femmil – i år saknas hela det franska laget.

Nu menar svenske veteranan Daniel Rickardsson att tävlingsprogrammet måste förändras.

– Schemat är nästan lite för tufft, det är därför många väljer bort den, säger 37-åringen till SVT Sport.

I veckan målades mörka rubriker kring femmilens framtid upp i norska media.

Måste det vara en femmil i Holmenkollen? Det är långt, vi måste göra något, sa det internationella skidförbundets, FIS, längdchef Pierre Mignerey till norska VG.

För SVT Sport utvecklar Mignerey nu sitt resonemang. Han menade inte att söndagens femmil skulle bli den sista.

– Holmenkollens femil är, tillsammans med Tour de Ski, höjdpunkten på världscupsäsongen. Så förhoppningsvis kommer vi kunna köra den även i framtiden, säger han.

– Men det finns självklart utmaningar, det har vi sett sedan ett par år tillbaka. Vi har haft ett lågt deltagarantal, så för att bevara och beskydda det här loppet måste vi diskutera vad som kan göras.

”Krävs extra för att vinna”

Det stora problemet, enligt Mignerey, handlar om den fullspäckade tävlingskalendern. Alla nationer har inte råd att delta på alla tävlingar, därför väljer de att köra de lopp där de har bäst chans att nå toppresultat.

– Ett alternativ är att köra femmilen vartannat år, men femmilen och tremilen är klassiker i längdskidåkningen så jag vill absolut behålla dem.

Daniel Rickardsson, som vann femmilen 2014, vill inte se att loppet tas bort från programmet.

– Den här tävlingen har så många år på nacken och det är lite extra status att vinna, det kräver lite extra. Då kan jag hellre tycka att man ska se över tävlingsprogrammet så att alla åker istället. Att man begränsar antalet orter man tävlar på under vintern. Schemat är nästan lite för tufft, det är därför många väljer bort den.

Ska det vara färre tävlingar?

– Ja, jag skulle säga det. Färre tävlingar och kanske fler tävlingar på de orter där man är. Då minimerar man resorna och det blir lättare ekonomsikt för landslagen och man får perioder med träning på hemmaplan.

I dag gör Rickardsson sin tionde femmil i Holmenkollen, den elfte om man räknar in VM 2011.

– Det är det alltså? Det visste jag inte. Då har jag åkt tio år i rad mer eller mindre. Ja, det är stort. Jag ser väldigt mycket fram emot det, det är en av årets höjdpunkter för mig.

ARKIV: Rickardsson bäste svensk (29 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.