Foto: Bildbyrån

Rysk tv-jätte slutar visa damerna – ”Intresset sjunker om samma åkare vinner”

Uppdaterad
Publicerad

En av Rysslands största tv-kanaler har valt att inte visa damernas världscup i längdskidåkning. En av anledningarna ska vara norska Therese Johaugs dominans.

– Om en och samma åkare vinner hela tiden, och gör det med stor marginal, då tror jag intresset sjunker, säger Rysslands längdchef Jelena Välbe.

Therese Johaug ses som en stor favorit inför kommande världscupsäsong i längdskidor. I och med att det inte är ett mästerskapsår kommer världscupen att vara av större betydelse för åkarna.

Enligt Välbe så kommer Rysslands äldsta, likaså en av de största, tv-stationerna, Kanal 1 att enbart sända delar av herrarnas världscuptävlingar.

– Jag pratade nyligen med en representant från Kanal 1. De kommer visa några lopp från herrarnas världscup. Då bör det ringa några klockor, säger hon, enligt norska TV2.

”Kan inte ta på sig ansvaret”

– Om en och samma åkare vinner hela tiden, och gör det med stor marginal, då tror jag intresset sjunker. Det har till viss del redan skett i damernas längd. Tidigare var det Marit Björgen som dominerade, nu är det Therese Johaug.

Enligt TV2:s expert, Petter Skinstad kan det finnas en annan förklaring till tv-kanalens val att inte sända damernas världscup.

– De ryska herrarna är bra och kan konkurrera medan tre av de ryska längddamerna är gravida. Det tror jag är huvudorsaken. De vill hellre se (Sergej) Ustjugov och (Alexander) Bolsjunov tävla, som är med och konkurrerar.

Oavsett om Välbes ord stämmer eller inte så kommer Johaug inte att slå av på takten.

– Therese gör det jobbet jobbet hon gör och lägger ner den insatsen hon gör, så får de andra göra sina insatser. Therese kan inte åka långsammare eller tränare mindre. Det är synd om ett tv-bolag inte vill visa damernas lopp men jag tycker inte Therese ska ta på sig ansvaret för det, säger hennes manager, Jörn Ernst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.