En grupp personer iförda vinterkläder står utomhus i en snöklädd miljö. En av dem har jacka på sig med texten ”SWEDEN” på ryggen, vilket indikerar att de förmodligen är från Sverige, och några bär skidglasögon och mössor med svenska flaggans färger. De verkar delta i ett skidevenemang eller tävling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar skidförbundet för ett jämställt ledarskap: ”Kommer inte acceptera några olikheter” Foto: Bildbyrån.

Så jobbar skidförbundet för ett jämställt ledarskap: ”Kommer inte acceptera några olikheter”

Uppdaterad
Publicerad

Bara 13,5 procent kvinnor bland ledare och tränare i Ski Classics. Inom traditionell längdskidåkning ser det ungefär likadant ut – på högsta landslagsnivå är dessutom fyra av fyra tränare män.
Men det svenska skidförbundet tror att ett jämställt ledarskap är nära.
– Nästa generation kommer inte acceptera några olikheter helt enkelt, säger Karin Ersson till SVT Sport.

Karin Ersson är nationellt ansvarig på svenska skidförbundet för att få fler kvinnliga ledare på elitnivå. Det gör hon bland annat i form av stiftelsen EPOS som involverar flera olika idrottsförbund och klubbar.

Ersson menar att skidförbundet har kommit en bra bit på väg vad gäller kvinnligt ledarskap på lägre och mellannivå, men poängterar samtidigt att fyra av fyra tränare på högsta elitnivån är män.

Varför ser det ut så här generellt, att det är så få kvinnor på ledande positioner som ledare och tränare?

”Idrotten är skapad av män för män”

– Det handlar till stora delar om historia. Idrotten är skapad av män för män kulturellt och historiskt. Och det är strukturer vi måste jobba med, få bort och förändra.

– Jag tror också att kvinnor generellt ställer högre krav på sig själva för att känna sig kompetenta och ta uppdrag. Nu generaliserar jag, men män har ofta större självförtroende och tar på sig tuffa, medialt utsatta uppdrag.

Ersson berättar att EPOS jobbar med att bryta de mönstren med information, föreläsningar och peppning runt om i Skidsverige.

– Jag är övertygad om att vi har väldigt många kvinnor som är kompetenta. Det är nästan så att vi ser att det finns fler högutbildade tränare på kvinnliga sidan än män, men generellt har man sämre självförtroende.

Detta är EPOS

Nätverket EPOS skapades för att jobba för fler kvinnliga ledare på elitnivå och en ökad jämställdhet inom idrotten.

Flera av landets största och mest framgångsrika klubbar och förbund finns med i nätverket.

Friidrottsförbundets förre förbundskapten Karin Torneklint är EPOS generalsekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.