Så ska ”popcornhjärnan” hjälpa Anna Dyvik i OS-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Dyvik är sprintåkaren som valde att gå sin egen väg – med sikte mot OS i Peking. 

I en längre intervju med SVT Sport berättar 27-åringen om varför hon inte passade in tillsammans med de andra världsstjärnorna i landslaget, vikten av att våga prata om psykisk ohälsa – och om hur hennes ”popcornhjärna” ska hjälpa henne i spurten i OS-finalen.

– Nu när jag förstår hur min hjärna fungerar, då förstår jag ju varför jag kan plocka fram det där lilla extra på en sprint i slutet, säger hon.

Det är den 9 februari 2021. Anna Dyvik ställer sig på startlinjen i veckans första SM-lopp. Precis före tävlingen i Borås har hon berättat för SVT Sport att hon petats från VM.   

–  Jag får egentligen inte säga det, men jag känner att jag inte orkar få fler frågor om VM. Jag vill inte stå och hålla in gråten innan och efter loppen.   

Knappt tre månader senare väljer Dyvik att tacka nej till att ingå i någon av landslagets träningsgrupper, med stjärnor som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Istället satsar hon mot OS i Peking på egen hand.  

”Faktiskt väldigt häftigt”

Och den 30 december blir Dyvik uttagen till OS. Hon väljer att avbryta Tour de Ski, åker hem till Falun och fortsätter OS-förberedelserna på Lugnets världscupbanor.    

När SVT Sport kommer på besök är det bara tre dagar kvar innan avresan till OS-uppladdningen i italienska Livigno. Dyvik har fått sin revansch efter VM-petningen, hon är på väg mot slutmålet.  

– Det är faktiskt väldigt häftigt. Och jag tror att den här uttagningen har betytt mer, eftersom jag ändå satte ett så tydligt mål i våras och verkligen gjorde min grej, säger Dyvik. 

Anna Dyvik menar att hon behövde göra en förändring. På sin vlogg har hon berättat om sömnproblem, ångest och att hon har förstått att hon har små drag av ADHD.  

– Jag tycker det är väldigt viktigt för alla yngre, att se att det inte är någon fara om man mår lite dåligt ibland. Det känns viktigt att lyfta att allt inte bara är rosaskimrande hela tiden. 

”Popcornhjärnan” ska hjälpa Dyvik i OS-finalen

För tre år sedan tog hon hjälp av mentala tränaren Anneli Östberg. Tillsammans började de nysta i hur Dyvik fungerar.  

– Jag brukar kalla det för att jag har en “popcornhjärna”. Det är väldigt hit och dit och kors och tvärs. Jag mår inte så bra av att ha det så uppstrukturerat, min hjärna fungerar bättre av att gå på känsla.  

– Jag är väldigt snabbtänkt, jag är jäkligt duktig på att tävla. Nu förstår jag ju varför jag kan plocka fram det där lilla extra på en sprint i slutet, eller varför jag alltid kan spurta så bra. Det är för att min hjärna fungerar som den gör, därför vill man ju ha den styrkan kvar och inte ta bort det.  

För just känsla och snabbtänkthet, det känns ju som otroliga egenskaper för en sprintåkare?  

– Ja, exakt. Det tycker jag också. Det vill man ju absolut inte sudda bort, jag har ju verkligen fokuserat på att förstärka de sidorna. Förut kanske jag bara har sett det negativa, med att jag är som jag är. Men nu är jag mycket mer fokuserad på att se det positiva.  

För Dyvik och hennes “popcornhjärna” var det inte optimalt att följa landslagets träningsfilosofi.   

– Där är det ganska mycket “gå upp tidigt på morgonen, träna, sedan ska du äta och sedan ska du sova och så ska du bara fokusera på längdskidåkningen.” Det är inte riktigt jag och det har inte passat mig, även om jag har försökt att vara så.  

”En ära att vara i det svenska sprintlandslaget”

Den 8 februari 2022 ställer sig Anna Dyvik på startlinjen i OS-sprinten. Nästan på dagen exakt ett år efter VM-petningen.  

– Det är en ära att få vara i det svenska sprintlandslaget. Det är jag jättestolt över, säger Dyvik.   

Nu är OS inte bara en dröm, nu är det verklighet. Vad är målet på OS?  

– Jag vill verkligen känna att jag har kul. Att jag mår bra och känner mig stark både fysiskt och mentalt.   

Se ett längre reportage med Anna Dyvik i Sportspegeln ikväll klockan 19.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.