Samuelsson åkte fort – men sköt bort segern

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson åkte näst snabbast av alla.

Men på det stående skyttet försvann hans segerchanser.

Två bommar där gjorde att det ”bara” blev en femteplats – och en tappad ledning i sprintcupen.

– Synd, för jag skjuter ju bort segern där, säger han.

Sebastian Samuelsson vann säsongens första sprint, i Östersund.

Därefter har det inte blivit någon ny seger för 24-åringen.

Men det såg länge bra ut i dagens sprint i finska Kontiolahti.

Han ledde efter det liggande skyttet, och hade väldigt bra fart på skidorna.

”Jag blir nervös”

Men efter två missade skott i det stående skyttet försvann segerchanserna.

– När jag blir nervös är det lätt att jag fastnar lite. Det är ett skott som var jättenära, men det känns som att jag fryser fast lite där. Det är synd, jag skjuter bort segern där, säger Samuelsson till SVT Sport, och förklarade att det alltså var lite nervositet som var boven i dramat i dag:

– Lite nervös blir man alltid. Det är en anspänning där. Jag brukar klara det bra de flesta gångerna, men...

Fillon Maillet vann

Det blev dock ändå en fin femteplats, efter att Samuelsson noterats för den näst bästa åktiden av samtliga åkare i tävlingen – bara 3,3 sekunder efter Emilien Jacquelin. Han var 32,4 sekunder från segern och 2,7 från pallen.

Vann gjorde, som så många andra gånger denna vinter, den totala världscupledaren Queintin Fillon Maillet, Frankrike. Han tog sin 14:e världscupseger i karriären, efter ett fullt skytte. Han vann med 18,3 sekunders marginal före den norske överraskningen Filip Fjeld Anderssen, och tog i och med segern över ledningen i sprintcupen från Sebastian Samuelsson.

– Imponerande att han lyckades ladda om efter OS, med tanke på vilken urladddning det var. För jag kan tänka mig att det inte varit lugnt efter att han kom hem, utan det lär ha varit mycket uppmärksamhet, säger SVT Sports expert Helena Ekholm, och fick bekräftelse av Fillon Maillet själv:

– Jag var så trött efter OS. Men jag har tränat bra hemma och just nu har jag en bra känsla, sade han till SVT Sport efter loppet.

Femling: ”Grymt nöjd”

Ett svenskt glädjeämne var Peppe Femling, som efter ett fullt skytte slutade nia – tangerat personbästa.

– Det var bra. Jag är grymt nöjd med skyttet, säger han.

Resultat

herrar, 10 km, sprint

1) Quentin Fillon Maillet, Frankrike, 23.21,0 (0), 2) Filip Fjeld Andersen, Norge, +18,3 (0), 3) Johannes Kühn, Tyskland, +29,7 (1), 4) Sivert Guttorm Bakken, Norge, +31,2 (1), 5) Sebastian Samuelsson, Sverige, +32,4 (2), 6) Emilien Jacquelin, Frankrike, +34,3 (2), 7) Philipp Nawrath, Tyskland, +34,8 (1), 8) Lukas Hofer, Italien, +42,5 (1), 9) Peppe Femling, Sverige, +43,5 (0), 10) Simon Eder, Österrike, +44,7 (0).

Övr sv plac

21) Martin Ponsiluoma +1.03,4 (3), 44) Malte Stefansson +1.55,4 (1), 47) Oskar Brandt +1.59,9 (3), 71) Jesper Nelin +3.11,9 (6).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.