• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dopningsskandalen i Seefeld växer. Foto: TT.

Seefelddopningen: Sverige pekas ut i utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under brinnande skid-VM i Seefeld slog österrikisk och tysk polis till i en koordinerad räd som gjorde att fem åkare stoppades från att köra 15 km klassiskt. Nu växer utredningen. 21 aktiva misstänks, och Sverige pekas ut som ett land där det ska ha förekommit bloddopning.

Det är en enorm utredning och enligt polisen kan dagens utspel komma som en överraskning.

– Många är inblandade, men vet inte ännu om det, säger Kai Gräber vid statsåklagarmyndigheten i München.

Under dagen har tysk antidopningspolis hållit presskonferens, uppger NRK. Där framkom att 21 personer identifierats för att ha kopplingar till dopningsskandalen i Seefeld. Det rör sig om fem idrotter, varav tre är vinteridrotter.

Polisen vill inte berätta om varifrån de misstänkta kommer men säger att det bedrivits otillåten och i vissa fall olaglig bloddopning i tio länder, varav åtta är europeiska. Bland de länder som nämns finns Tyskland, Italien, Sverige, Finland och Estland.

Bland de 21 misstänkta ska en ha deltagit vid OS i Pyeongchang.

Skidförbundet: ”Beklagligt”

Det finns inga uppgifter om att svenska aktiva ska finnas bland de misstänkta. SVT Sport har tidigare berättat att ”Dr Dopning”, den tyske läkaren Mark Schmidt hyrt stugor i Sverige vid olika tillfällen.

Svenska Skidförbundet har inte särskilt mycket att säga om tyska polisens uppgifter om att det ska ha skett bloddopning på plats i Sverige.

”Vi kan inte kommentera uppgifterna mer än att det som hänt är väldigt tråkigt och det är beklagligt om det har förekommit i Sverige i samband med någon tävling här”, skriver förbundet till SVT Sport.

Finns det några uppgifter som tyder på att någon svensk åkare eller ledare är inblandad?

”Nej”, lyder förbundets svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.