Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här markerar Gyda Westvold Hansen med påmålat skägg. Foto: NRK

Skäggmarkeringen mot OS: ”Absurt att man faktiskt måste se ut så här”

Uppdaterad
Publicerad

När Gyda Westvold Hansen gick i mål som vinnare i premiären i Beitostölen gjorde hon det med ett påmålat skägg. Detta för att protestera mot att kvinnor inte får ställa upp i nordisk kombination i OS.

– Vi tycker att det är ganska absurt att man faktiskt måste se ut så här eller ha skägg för att få tävla i OS, säger hon till NRK.

Det var i juni som internationella olympiska kommittén kom med beskedet att nordisk kombination behåller sin plats på OS – men att bara män fortsatt får tävla.

Något som får flera stjärnor i sporten, där man kombinerar längdåkning och backhoppning, att reagera.

– Det här handlar om jämställdhet. Vi är den enda grenen som inte kan delta i OS bara för att vi har ”invända snoppar”. Det tycker jag helt enkelt är enormt orättvist, säger Marte Leinan Lund till NRK.

– Vi tycker att det är ganska absurt att man faktiskt måste se ut så här eller ha skägg för att få tävla i OS. Vi hoppas kunna göra något åt ​​det, säger Gyda Westvold Hansen, som vann VM-guld i nordisk kombination 2021.

De norska stjärnorna får stöttning av flera i längdlandslaget. 

– Jag tycker att det är fel. Självklart ska de få tävla. Det är bara nonsens att tjejerna inte ska få tävla. Det är vad jag tycker om det, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.