Karin Mattsson och Karin Moberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundsordförande Karin Mattsson ifrågasätts: ”Hon har underblåst konflikten”, säger Karin Moberg (t.h). Foto: Bildbyrån/SVT

Skidförbundet i Stockholm besviket på Karin Mattsson: ”Har inte lyckats hantera konflikten”

Uppdaterad
Publicerad

Motsättningar i skidförbundets styrelse har eskalerat och lett till anmälningar och hot om uteslutning.
Inför helgens årsmöte riktas nu kritik mot förbundsordförande Karin Mattsson.
– Hon har underblåst konflikten istället för att försöka hantera den, säger Karin Moberg, ordförande i Stockholms skidförbund.

När skidförbundet på söndag håller årsmöte finns en punkt på agendan som sticker ut: ”Fråga om entledigande av styrelseledamoten Lisa Åberg”.

Bakgrunden är den infekterade styrelsekonflikt, som förenklat handlar om att Åberg har känt sig motarbetad och ifrågasatt av resten av förbundsstyrelsen. Andra ledamöter menar i sin tur att det är hon som är problemet och bör avgå.

SVT Sport granskar

I en intervju med SVT Sport menar Åberg att det hon själv har sett som ett sunt ifrågasättande av skidförbundets arbete, av andra har tolkats som illojalitet.

– Det jag upplevde var att mitt sätt att tänka och ställa frågor togs som kritik av resterande styrelse, säger hon.

”Får bara negativa konsekvenser”

Konflikten har lett till att styrelsens vice ordförande Stefan Bessman har anmält Åberg till polisen och även till idrottens domstol Riksidrottsnämnden, efter att hon skickade vidare ett anonymiserat mejl som Stefan Bessman menar var ett allvarligt hot mot honom som person.

– Min upplevelse är att de här anmälningarna är ogrundade, vilket det faktum att polisen inte ens inledde en förundersökning tydligt visar på. Jag tror bara det här får negativa konsekvenser för alla inblandade och för Skidsverige på totalen, säger Lisa Åberg.

Karin Moberg, ordförande i Stockholms skidförbund och engagerad i samma alpina klubb som Lisa Åberg, är besviken på hur styrelsen har hanterat konflikten.

– Jag tycker att mycket skugga faller över Karin Mattsson i det här fallet. De här anmälningarna, hon har på något sätt ställt sig bakom och stöttat dem istället för att hantera situationen inom styrelserummet, säger hon.

Mattsson delvis självkritisk

Karin Matsson har fått ta del av kritiken som riktas mot henne. Hon tycker inte det stämmer att hon ställt sig bakom anmälningarna.

– Det är felaktigt beskrivet tycker jag, för de (anmälningarna) har jag inte haft med att göra. Däremot har jag sagt att jag har respekt för att få det prövat i Riksidrottsnämnden.

Men hon medger att hon som ordförande har ett extra stort ansvar – och att hon önskar att konflikten hade gått att lösa internt.

– Jag funderar som de allra flesta andra, vad hade vi kunnat göra annorlunda i den här situationen?

Se längre delar av intervjuerna med Lisa Åberg, Karin Moberg och Karin Mattsson i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet