SOK:s råd: Uttala dig inte politiskt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska OS-truppen har fått utbildning om förhållandena i Kina.

Men slalomåkaren Kristoffer Jakobsen är inte rädd för att säga vad han tycker.

– Jag är inte orolig för något, säger han till SVT Sport.

Det var i en intervju förra veckan som skridskostjärnan Nils van der Poel menade att det vore oklokt att kommentera känsliga frågor som mänskliga rättigheter och yttrandefrihet gällande världens största diktatur – Kina.

Nästa vecka drar OS igång i Peking och inför mästerskapet så har Sveriges olympiska kommitté, SOK, haft en obligatorisk utbildning med Civil Right Defenders för alla i den svenska truppen.

OS i Peking 2022

Och rådet är generellt att inte uttrycka sig politiskt om landet.

– Vårt normala råd är att man ska ägna sig åt att förbereda sig för OS de här sista veckorna. Det är klart att det kan bli nån form av distraktion att ta en tydlig politisk strid mot det land man ska komma till, men det är ingenting vi förbjuder, säger Lars Markusson, mediechef SOK, i Aktuellt.

Slalomåkaren Kristoffer Jakobsen, 27, känner sig inte speciellt orolig inför avresan.

– Jag är inte orolig för något. Varken coronan eller att Kina är en diktatur som kan göra vad de vill. Det är väl lika bra att hålla tyst, och sedan får man se om jag klarar av att göra det hela vägen. Men jag tror inte det kommer spela någon roll, säger han och fortsätter:

– Jag åker dit och tävlar och så åker jag hem, förhoppningsvis, skrattar han skämtsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet