Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Specialmasker ska skydda svenska OS-åkarna

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidlandslagen gör allt i sin makt för att stoppa fler OS-åkare från att smittas av covid-19.

Det senaste greppet: munskydd med visir som täcker ögonen.

På torsdagen blev det känt att Leo Johanssons OS-resa är i fara efter att den 22-årige längdskidtalangen testats positivt för covid-19.

Under det pågående förlägret i italienska Livigno, där resten av truppen befinner sig, har man också gjort allt man kan för att fler längdåkare inte ska testa positivt.

OS i Peking 2022

– Någon bor ensam, annars bor de två och två. Så det är små bubblor i bubblan. Och de äter ingen annanstans än i angränsande lägenheter där vi har två kockar, en för herrlaget och en för damlaget, som riggar med frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsfika.

Orolig för flyget

Det stora riskmomentet, säger Wall, är dock när man ska ta sig till OS i Peking. Under flygresan, med allt vad den innebär, är åkarna särskilt utsatta.

– Det är stora risker att vara på en flygplats. Slingrande köer till en säkerhetskontroll med avstånd på en eller två meter, det existerar ju inte i dag. Man är ganska nära varandra där. Så det är en risk alla gånger vi ska beblanda oss med många andra människor, säger Jan Wall.

Skyddar ögonslemhinnan

För att minska riskerna ännu mer har man därför börjat titta på alternativa munskydd, som OS-resenärerna ska kunna ha på vägen till Kina. Förutom mun och näsa skyddar dessa även ögonen.

– Jag har fått fina bilder på några nya varianter som vi ska testa, som är mer heltäckande. Det är som ett visir inbyggt också, så att man skyddar ögonslemhinnan. Annars kör vi med de vanliga FFP2-maskerna, och byter ut dem när de är uttjänade.

Längdlandslaget reser till Peking från Oslo nästa fredag, den 27 januari.

Enligt Aftonbladet ska specialmaskerna användas av alla aktiva inom svenska skidförbundet – således även bland skicrossåkarna och de alpina utövarna.

– Vi försöker skydda dem så mycket vi bara kan. Nu har de ett bra skydd på flygplatsen och när de sitter bredvid andra på flyget, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till Aftonbladet.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Tror OS-byn är jordens säkraste plats” (18 jan, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet