• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oskar Svensson, till vänster, var chanslös mot Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Svensson sexa i premiären – krånglade sig fram till finalen

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Svensson var bästa svensk då han kom sexa i den klassiska sprinten i världscuppremiären i finländska Ruka. Den norska sprintsuveränen Johannes Hösflot Kläbo vann överlägset.

– Jag känner mig väldigt nöjd ändå, men aldrig kul att inte orka en final, säger Svensson till SVT Sport.

Svensson hade ingen enkel resa fram till finalplatsen. I den svenska premiären skadade han knät och så sent som igår blev det klart att han skulle ställa upp i sprinten i Ruka.

Sedan var han sista åkare att ta sig vidare från kvalet och i kvartsfinalen hade han marginalerna på sin sida. Den ryska stjärnan Sergej Ustiugov blev diskad på grund av tjuvstart och norrmannen Erik Valnes bröt staven. Svensson kom tvåa bakom Kläbo i sin kvartsfinal.

Svensken blev sedan fyra i sin semifinal, men tog sig till final på tid.

Där räckte han sedan inte till och kom sist i en final där Kläbo ryckte på sitt speciella sätt i uppförsbacken och vann överlägset.

– Med tanke på att jag inte trodde jag kunde starta för två dagar sen så måste jag ändå vara nöjd, säger Svensson.

– Det här är den bästa starten Oskar Svensson har fått på en säsong, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Överlag var det en lyckad herrtävling ur svensk synvinkel med tre andra svenskar, Johan Häggström, Teodor Peterson och Calle Halfvarsson, i semifinal.

– Riktigt kul. Sjukt bra säsongsstart på världscupen, säger Häggström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.