OS-ringarna i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån

Stockholm vill ha vinter-OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm sade nej till vinter-OS 2022. Men enligt Stockholms stads utredning är det både ”möjligt och önskvärt” att samarrangera OS 2026 med Södertälje, Falun och Åre.

Stockholms stads säger inte ”ja” till OS ännu. Men utredningen visar att staden vill och ska gå vidare med planerna att söka värdskap för vinter-OS och Paralympics 2026.

– Vi har lagt fram ett gediget underlag som nu ska ut på bred remiss. Respektive parti ska också ta ställning till det här, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till TT.

– Det här är något som gynnar idrotten och idrottsrörelsen i stort, men också Stockholms kommande investeringar.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stödjer en svensk ansökan, men säger att det är en lång väg att gå för en svensk OS-ansökan.

– Det här är ett första steg. Det är en process där Stockholms stad, tillsammans med de kommuner som är inblandade, tror att vi kan göra det här. Jobbet som vi har är att titta på konceptet och se om vi kan göra det finansiellt hållbart och internationellt konkurrenskraftigt, säger SOK-ordföranden Hans Vestberg.

Billigt OS

Vestberg tror att kostnaden för ett OS i Stockholm kan bli lågt.

– Jag ser framför mig att vi skulle kunna göra ett av de billigaste OS som någonsin har gjorts, säger han.

Diskussionspunkter lär bli att stadens utredning vill dela arrangemanget med både Falun (backhoppning) och Åre (alpint), samt förlägga ishockeyns gruppspel i Södertälje.

-Backhoppning ska diskuteras. Där finns Falun med som en möjlig partner, och det är typiskt en sådan sak som vi ska titta på. Hur bygger vi ihop det här konceptet med Falun? Får vi inget konkurrenskraftigt bud om de är med eller inte? Det här måste vi titta på. Det blir en samverkan mellan politik och idrott och SOK, som till syvende och sist, gör anmälan, säger Vestberg.

Centerpartiet i Stockholm har som krav för en ansökan att befintliga anläggningar i Falun och Åre ska användas för att gå vidare i processen. Vänsterpartiet säger blankt nej och motsätter sig att investera de 60 miljoner kronor en kandidatur förväntas kosta.

Konstsnö

Enligt planen för ett OS i Stockholm ska befintliga arenor användas och det ska finnas en plan för fortsatt användning av de nya arenor som eventuellt behövs, transporterna ska minimeras och schyssta arbetsvillkor ska gälla för alla som engageras. För att undvika risken att spelen blir lidande av varmt väder ska all snö som används produceras på konstgjord väg.

”För oss gäller det nu att lyssna och ha en nära dialog med våra medlemsförbund och ta reda på deras inställning och syn på möjligheterna till ett OS och ett Paralympics i Sverige 2026”, säger RF-basen Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Regeringen ska sedan i höst ta beslut om en eventuell ansökan. En anmälan om intresse för att arrangera spelen ska vara inlämnad till Internationella olympiska kommittén (IOK) i mars 2018. Beslut om värd för vinterspelen 2026 tas under sommaren 2019.

– Den totala kostnaden hamnar på 13,6 miljarder kronor, säger utredare Jesper Ackinger.

Fördubblat bidrag

Internationella olympiska kommittén (IOK) har fördubblat bidraget som värdstäder får för att arrangera OS och Paralympics. Just nu är den summan 880 miljoner dollar, cirka 7,76 miljarder kronor med dagens dollarkurs. Och det är en stor anledning till att Stockholms Stad ställer sig positiva till en ansökan.

– Ett OS skulle finansieras dels med bidrag från IOK, men också med biljett- och sponsorintäkter. Det är grunden för ett OS. Det vi är noga med är att ett OS och Paralympics i Stockholm ska vara hållbart ekonomiskt, socialt och ekologiskt, säger Wanngård.

Hur mycket pengar är Stockholms Stad villiga att gå in med för att finansiera projektet?

– Den delen vi finansierar är dels nya anläggningar. Där är vi redan på väg fram i ärenden när det gäller issporten i Gubbängen. Det handlar om 2,2 miljarder. Det är mycket pengar, men då ska man känna till att Stockholms Investeringsbudget per år är närmare 7 miljarder. Så det här är 2,2 miljarder till idrotten. De stora kostnaderna och intäkterna läggs i särskilda bolag.

Enligt Ackingers utredning skulle intäkterna från OS bli exakt detsamma som kostnaderna, alltså 13,6 miljarder kronor.

Idrottsministern positiv

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) säger att arbetet för att ansöka om vinter-OS i Stockholm är ”väldigt positivt”.

– Sverige är duktigt på att organisera stora idrottsevenemang. Vi har lång erfarenhet och kunskap om det, och en väldigt stark idrottsrörelse och ett gott anseende i världen. Vi ska inte diskvalificera oss från att också tänka stort, säger Wikström till TT.

Regeringen behöver mer fakta på bordet innan staten kan ge garantier för en finansiering av ett framtida vinter-OS.

– Det handlar dels om djupare konsekvensanalyser, dels om hur samverkan mellan de olika aktörerna i ett sådant projekt ska se ut, och en precision av vad man exakt förväntar sig från statens sida. Det finns flera steg som återstår att ta, säger Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.