• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svahn förde Sverige till rafflande stafettseger

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn var bäst i spurten på den sista sträckan och såg till att Sverige vann sprintstafetten i Dresden tillsammans med Maja Dahlqvist. Det blev en knapp vinst före Schweiz Nadine Fähndrich som var blott 0,09 efter i mål.

– Det var ett bra lagarbete. Vi gör ofta bra resultat när solen skiner, säger Svahn till SVT.

SVT Sport expert Mathias Fredriksson beskriver att 20-åriga Svahn gjort en osannolik kometkarriär.

– Haha, det låter ju bra och det visar att jag inte var en julstjärna eftersom jag vunnit efter nyår, säger Svahn leende.

På den nionde sträckan körde Dahlqvist stenhårt i fritt och spräckte fältet och Svahn tog vara på avståndet på runt 1,5-2,0 sekunder och fortsatte hårdkörningen. Dahlqvist fortsatte att borra på hårt på sin sista sträcka och skickade ut Svahn med en ledning på 0,8 sekunder före Schweiz. Men det skulle bli strid om segern.

– Jag ville köra hårt på mina stäckor och ge Linn ett bra utgångsläge, säger Dahlqvist, som nu har en svit på sex raka vinster i sprintstafett, om den svenska segertaktiken.

– Jag sa åt Linn att hon inte fick bryta den sviten.

Fähndrich (körde med Laurien van der Graaff) gick sedan förbi Svahn som fick vila upp sig i rygg innan svenskan kopplade grepp igen. Det såg ut som om Fähndrich skulle kunna vrida tillbaka igen men Svahn pressade ut det sista och vann med några centimeter.

Dubbelt svenskt på pallen

Sveriges andralag med Evelina Settlin och Linn Sömskar tog sig upp på pallen efter att ha fått en fin skalp i spurten. Sömskar spurtade ner självaste Maiken Caspersen Falla i Norge 1.

I den trånga stadsbanan i Dresden testades en ny variant på sprintstafett. Det var tolv sträckor med elva växlingar, där lagen växlade varje varv på den 650 meter långa banan, kortare sträckor men också kortare vila mellan loppen. Och det var något som gjorde att lagen behövde lägga extra fokus på hur de skulle tänka vid växlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.