Internationella skidförbundet, Fis, har ett stort arbete framför sig med att spika kommande tävlingssäsong när mycket är osäkert med tanke på coronaviruset.
Det har pratats om att minska antalet tävlingar, men också om att kanske flytta evenemang till länder som har möjlighet att arrangera fler tävlingar.
– Ja, det är en möjlighet och ett grepp som kan använda för att forma vår säsongsplan till de rådande möjligheterna, sade Fis-chefen Pierre Mignerey nyligen i en intervju med norska NTB.
I ett sådant läge skulle det troligen handla mest om de nordiska länderna, har Niklas Jonsson, Sveriges representant i Fis längdkommitté, sagt till TT, eftersom de ekonomiska möjligheterna generellt är bättre där med ett större skidintresse.
Så hur ställer sig de svenska arrangörerna till att eventuellt få fler tävlingar?
”Funkar inte”
När TT ringer runt till de svenska arrangörerna, Falun och Ulricehamn, har de inte fått någon fråga från Fis. Åtminstone inte än.
– Inga konkreta nya förslag har dykt upp. Vi planerar för tävling 16–17 januari och kan inte ändra så mycket, vi kan inte ha en tävling i december exempelvis, säger Johan Falk, vd för världscuptävlingen i Ulricehamn.
Falk vill inte stänga dörren helt till att exempelvis ta en extra tävlingsdag om frågan skulle komma, men säger samtidigt:
– Men att vi skulle lägga en femkilometersdistans på fredagen innan det funkar liksom inte. Då tar vi en ännu större risk vad gäller snöläggning, säger Falk.
– Och fler tävlingar över flera helger ser jag inte som troligt. Jag ska inte säga inte, men det är svårt... Om det nu blir ont på arrangörer helt plötsligt då vet jag inte vem som med kort varsel kan arrangera en tävling. Finns det någon arrangör som kan hjälpa till, om frågan kommer till Sverige?
”Vore spännande”
Ja, det gör kanske det.
Gällivare har tidigare visat intresse för världscuptävlingar men inte arrangerat någon sedan 2012.
– Vi har inte fått någon rak fråga. Men vi har kontinuerliga diskussioner med Svenska skidförbundet, säger Leif Johansson, ordförande för Sport Event Gällivare.
– Vi har diskuterat lite internt men inget konkret, och jag tror att skulle vi bara se att vi får ekonomi i det skulle vi gärna göra det, absolut.
Före 2012 arrangerades världscuppremiären 2010 i Gällivare. En tävling Leif Johansson minns med värme.
– Då hade vi Marcus Hellner som vann, Charlotte Kalla blev tvåa och herrarna vann stafetten. Det hade varit ganska kul att få vara med om det igen faktiskt.
De senaste åren (varvat vartannat år med Bruksvallarna) har skidpubliken i Norrbotten i stället fått se Sverigepremiären. Risken i Gällivare är kylan och att arrangera tävlingar i exempelvis februari kan bli svårt.
– Det är klart att det skulle vara spännande för oss. Vi har en organisation som skulle klara av det. Sedan tror jag också att vi har ett stöd i samhället och kommunen. Vi är redo om frågan kommer, säger Johansson.
Viktigt med tävlingar utanför Norden
Falun står enligt planen värd för världscupen 30–31 januari. Vd:n för Svenska skidspelen i Falun, Ulrika Back Eriksson, beskriver det som en ”möjlighet men en utmaning” att arrangera fler tävlingar, men säger samtidigt att en extra dag under samma tävlingshelg nog skulle vara ganska enkelt att genomföra.
Men hon poängterar också vikten av att tävlingarna faktiskt fortsätter att arrangeras utanför Norden.
– Jag kan väl tycka att det för världscupen och för idrotten är viktigt att det är tävlingar i andra länder än i Norden.