En man sitter i en avslappnad miljö, iförd en mörk jacka och skjorta. I bakgrunden syns oskarpa figurer som tyder på en social samling eller evenemang. Fokus ligger på mannen och den interaktiva atmosfären runt honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Eliasch berätta om vad han tror om sina chanser att bli vald till IOK-ordförande. Foto: CHRISTIAN BRUNA

Svenske Johan Eliasch: Därför kandiderar jag till posten som IOK:s ordförande

Publicerad

Svenske Johan Eliasch är en av sex kandidater till att efterträda Thomas Bach som ordförande för IOK.
För första gången berättar han nu om varför han kandiderar.
– Man har en passion för att göra någonting, säger han.

Sedan 2021 är Eliasch ordförande i Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och finns med på listan som en av sju kandidater till posten som ny IOK-ordförande. Eliasch är född i Sverige och har även brittiskt medborgarskap.

Kandidaterna får inte genomföra några officiella valkampanjer, och därför har uttalandena från de sju personerna varit ytterst få sedan de presenterades i september.

Blev uppmanad att kandidera

Men i en intervju med SVT Sport ger Eliasch nu för första gången ett svar på varför han kandiderar till den åtråvärda posten.

– IOK-medlemmar och före detta medlemmar sa till mig att jag har en bakgrund som är väldigt lämpad för det jobbet, för det är ju en stor organisation med mycket folk och där måste man har erfarenhet av att bedrivga en verksamhet och kunna göra det i detalj som vd – för det här är ju mer av ett vd-jobb än att vara en exekutiv ordförande, säger han, och fortsätter:

– Det är viktigt att man har kunskaper om hållbarhet, att man har kunskaper om hur regeringspolitik fungerar, för inom IOK har vi ju mycket med världs- och regeringspolitik att göra.

– Sen är det ju mycket med mediarättigheter, sponsorer, finansiella frågor etcetera. Och alla de här frågorna har ju jag varit involverad i inom hela min karriär.

Stormigt år

Johan Eliasch, som innan han tog över Fis bland annat grundat skidmärket Head och varit rådgivare till Boris Johnson när han var borgmästare i London, har varit kontroversiell som Fis-ordförande.

Bland annat har flera länder, däribland Sverige, hotat att lämna Fis på grund av en konflikt kring TV-rättigheter. Och så sent som denna vecka gick flera av de största alpina stjärnorna, bland annat Mikaela Shiffrin och Henrik Kristoffersen, ut och kritiserade Fis för att de inte gått vidare med ett miljardbud från ett företag från Luxemburg.

”Olika åsikter”

Men dessa kontroverser tror Eliasch inte påverkar hans chanser att bli vald.

– För det första så tror jag inte någon sån här centraliseringsprocess har gått obemärkt. Folk har olika åsikter. Det är sportpolitik. Det är klart att det ibland blir lite stormigt, men det är förväntat så jag tror inte att det är något problem, säger han och lägger till:

– Det viktigaste är att jag gör det här utan att få betalt. Jag gör det här för att sport är fantastiskt för folk. Folk gör så mycket bra i världen. Jag tror att sport kan göra så mycket mer än vad de flesta politiska organisationer kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.