Tanken var att det skulle råda ett fullständigt förbud mot fluorvalla inom längdskidor och skidskytte den kommande säsongen. Men så blir inte fallet.
Man har skjutit upp förbudet ännu en gång och nu planerar man att implementera det hösten 2023. Anledningen är att testapparaturen ännu inte är helt tillförlitlig.
Det svenska längdlandslagets vallachef Petter Myhlback har tidigare sagt att det är för tidigt att införa ett totalförbud. Just på grund av att man inte kan lita på testningen.
– Jag måste säga att det är ett oerhört välkommet beslut. De gör helt rätt. Jag hoppas att det ger arbetsro för framtiden. Jag hade nog blivit ganska högljudd om det hade blivit ett annat beslut, säger han.
Det internationella skidskytteförbundet IBU uppger att man fortsättningsvis förbjuder så kallade C8-produkter, medan C6 alltså fortfarande är tillåtet.
Anledningen till att man vill införa ett förbud mot fluorvalla är att kemikalierna som finns i vallan kan vara farliga för både människor och naturen.
Fluorvalla
Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. Man har identifierat över 4 700 olika PFAS-ämnen och över 3 000 av dem finns på marknaden. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, non stick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.
Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.
De flesta PFAS-ämnena är fortfarande otestade men två av de mer kända är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).
PFOS är ett så kallat PBT-ämne (persistent, bioackumulerande, toxiskt), vilket innebär att det inte bryts ned i naturen utan ansamlas där och att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. Det förbjöds inom EU 2008.
PFOA består precis som PFOS av åtta kolatomer (tillhör så kallad C8-kemi) och bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människan.
(TT)