Johanna Ojala och Björn Ferry. Foto: SVT

SVT-experten: ”Någonting som är fel på systemet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det bara tio nationer som ställde upp i längdstafetterna. SVT Sports expert Johanna Ojala ser det här som ett stort bekymmer för sporten.

Under världscuptävlingen i norska Lillehammer var det bara tio nationer i herrstafetten och nio länder i damstafetten. Länder som Italien, Tjeckien, Polen och Slovenien saknades. De flesta sprintspecialisterna stod också över helgen i Lillehammer.

– Det är en sprinthelg 21-22 december som jag tycker ställer till det här. Det ges inte tillräckligt mycket luft i programmet och återhämtning för åkarna att vara med på allt. Mattias Nilsson (herrtränare) sa att vi måste tänka långsiktigt och då måste vi ställa över några åkare. Jag tycker att det här urvattnar produkten, säger SVT Sports expert Johanna Ojala i Vinterstudion.

”Någonting som är fel”

SVT Sports skidskytte-expert Björn Ferry tycker att det är märkligt med den svaga uppslutningen.

– Det är någonting som är fel på systemet. Den totala världscupen urvattnas på något sätt. En sådan här stafett är kul, men det blir inte samma status. Det är knappt att man kan kalla det här för en världscup-stafett egentligen, säger han.

Mycket att fundera på

I skidskyttet är det en helt annan uppslutning under VC-stafetterna i Östersund. I går var det 26 länder i herrarnas stafett och i dag är det 21 anmälda länder till damernas stafett.

– Det finns väldigt mycket för Fis att fundera på hur man ska utforma världscupen. Redan i dag sliter man med en produkt. När det blir sådana mellan-helger minskar intresset, säger Johanna Ojala.

Hon har också ett förslag på en förändring.

– Det man skulle kunna göra, som jag tänkt, är att skippa sprinthelgen precis innan jul. Lägg i stället till en sprinttävling på den här helgen så man samlar sprint- och distansåkarna. Då kan sprintåkarna delta i stafetten i dag, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.