Johannes Lukas sitter fast i karantän i södra Tyskland och ska samtidigt försöka guida en av världens bästa skidåkare till att nå världstoppen även i skidskytte.
Det är mycket nytt, inte bara för Stina Nilsson utan även för Lukas som berättar att han har tät kontakt med sin nya adept och att han får lovande rapporter från sina tränarkollegor i Östersund.
– Det ser väldigt positivt ut. Hon har stor motivation och vill lära sig allt. Jag har pratat mycket med henne redan och jag vill att hon är involverad från början, att hon verkligen känner sig som en del av laget och att hon riktigt förstår hur skidskytte fungerar, säger han.
Det har gått drygt en månad sedan Stina Nilsson släppte bomben att hon byter sport.
Sedan dess har hon hyllats för både sitt mod och sitt driv, och skyttetränaren Jean-Marc Chabloz har berättat att Nilsson skjuter 1 200 skott i veckan.
”Är en risk”
Johannes Lukas har varit inne på att det ändå kan ta två år för Stina Nilsson att bli en skidskytt på världscupnivå.
Trots att hon är en av de mest erfarna rent åkningsmässigt, måste man ta hänsyn till att hon är ny i skidskyttevärlden, menar han.
– Det är väldigt viktigt för mig att man inte kör över henne, ”hon kan det här, nu tar vi nästa steg, och nästa”, utan man måste verkligen lära henne allt så att hon förstår allt från början och att det inte går för fort, säger Lukas.
– Annars kan det hända att hon tröttnar på allt det nya och tappar fokus, och då är risken att du tappar kvalitet på träningen med.
TT: Har du sett henne på skjutvallen?
– Faktiskt inte, så det kommer bli spännande första gången.
Jobbar på distans
Avståndet mellan länderna är inget större problem, säger Johannes Lukas. Han är isolerad i sin lägenhet i München på grund av coronautbrottet, men är van vid att sköta mycket av arbetet från distans, precis som föregångaren Wolfgang Pichler gjorde.
– Det funkar jättebra. Vi har onlinemöten (med åkare och tränare) och har väldigt bra kommunikation, säger Lukas.
Han vet inte när han kan träffa åkarna, men hoppas kunna resa till Östersund i mitten eller slutet av maj, beroende på hur pandemin utvecklas.
– Vi har lagt upp en väldigt bra plan som jag är jättenöjd med så det är inga större problem om jag inte kan vara på plats.