Skidgiganten Norge tappar ungdomar i både längdskidor och skidskytte. Enligt statistik från det norska skidskytteförbundet har antalet licensierade barn och unga mellan 13 och 19 år minskat från 1401 aktiva säsongen 2014/2015 till 958 aktiva idag.
– Det är klart att det är oroväckande för dem att det sker. Sen är det ju nationalsporten i Norge att åka på smala skidor, och det finns väldigt många utövare. Därför har nog både pandemin och klimatförändringarna gett stora utmaningar, säger Rikard Grip.
Dubbelt så många i USM
I Sverige finns ingen jämförbar statistik, men enligt Grip har svenskt skidskytte inte samma tapp som grannlandet.
– Tar vi ett ungdoms-SM för pojkar och flickor 14-15 år innan pandemin, 2019, så var det runt 20 startande per klass. Förra våren 2022 så hade vi runt 40 startande per klass, säger skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.
Försöker förenkla
Intresset för skidskytte är stort bland unga men det är en komplicerad sport att börja med. Både på grund av sportens dubbla natur, men framförallt de speciella anläggningar och säkerhetsfrågor som finns i sporten. Därför har förbundet på flera sätt jobbat med att förenkla för nykomlingar.
– Som för många andra sporter är anläggningsfrågan jätteviktig, precis som ledarfrågan. Luftgevär har gjort tröskeln in i skidskyttesporten mycket lägre. Vi försöker nyttja luftgevär som en ingångsfas i sporten och det är en stor anledning till den tillväxt vi har nu. Vi har fyra konsulenter som jobbar ute i landet för att nå ungdomar och ledare, både med utbildning men även prova på-aktiviteter för att på det sättet växa, säger Grip.
Att Öbergs, Persson, Samuelsson och Ponsiluoma blivit stora stjärnor påverkar intresset. Och förbundet ser ett antal nyckelorter för att fånga upp de unga som vill börja.
– Vi har strategiska platser där vi jobbar hårt för att få till fina anläggningar, det kommer hjälpa mycket, säger Grip.
KLIPP: Johaug om norska problemet