Fis svenske ordförande Johan Eliasch har lagt mycket prestige i frågan om rättigheterna kring skidtävlingarna. Foto: Harald Steiner / BILDBYRÅN

Tysk domstol: Fis bryter mot europeisk konkurrenslagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Fis svenske ordförande Johan Eliasch har länge kämpat för att ändra reglerna kring marknadsrättigheterna till det internationella skidförbundets tävlingar.
Nu har han åkt på ett tungt bakslag.
En tysk domstol har slagit fast att deras beslut om att genomföra förändringen är olaglig.

SVT har tidigare rapporterat om konflikten kring marknadsrättigheterna till tävlingar inom Internationella skidförbundet.

Tidigare har varje land själva ägt rättigheterna, men Fis-ordföranden Johan Eliasch har velat ändra på reglerna så att TV- och marknadsrättigheterna ska säljas av Fis centralt.

Trots kritik från flera skidnationer, däribland Sverige, mot Fis planer röstade Fis styrelse i april igenom att styrelsen hade rätt att ta det beslutet – utan medlemsländernas godkännande.

”Olaglig begränsning av konkurrensen”

Beslutet tog många på sängen, då inte ens styrelseledamöterna själva visste om att omröstningen skulle genomföras.

En tid senare anmälde de tyska och österrikiska skidförbunden Fis till domstolar i deras länder, och nu har det första domstolsavgörandet kommit.

Det är en regional domstol i München som slår fast att Fis beslut bryter mot europeisk konkurrenslagstiftning, och därför inte kan genomföras.

De menar att Fis beslut innebär en ”olaglig begränsning av konkurrensen” och att Fis utnyttjar sin dominerande marknadsposition, till nackdel för det tyska skidförbundet”.

”Oproffsigt”

Fis skriver i ett uttalande till SVT Sport att de kommer att överklaga domen, som de kallar ”helt och hållet felaktigt”.

”Det är oacceptabelt och oproffsigt att domstolens inledande pressrelease var vilseledande. Andra nationsförbund påverkas inte, och kommer inte göra det, eftersom domstolen i München inte har juridisk makt på andra territorier”.

Därmed är det alltså i dagsläget något oklart vad dagens dom leder till, och var kampen om rättigheterna till rättighetsförsäljningarna kommer att sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.