Analysföretaget Upplevelseinstitutet har i samband med Inizio gjort en opinionsundersökning för att utröna det svenska folkets inställning till Stockholms OS-ansökan 2026.
Siffrorna visar att 41 procent av svenskarna är positiva medan 45 procent är negativa. Resterande 14 procent har svarat ”vet ej”.
Invånarna i Stockholms län, alltså de som berörs mest av arrangemanget, avviker inte nämnvärt från det övriga svenska folket. Antalet positiva är 40 i stället för 41, medan de negativa är 48 i stället för 45.
De starkaste motiven för de som har en negativ inställning är:
• Ekonomin – Att det blir för dyrt (60 procent av svenska folket och 67 procent i Stockholms län).
• Säkerheten – Att stora evenemang medför onödiga risker och hot (27 respektive 35 procent).
• Infrastrukturen – Att det blir för hög belastning på trafik och kommunikationer (26 respektive 41 procent).
Anmärkningsvärt är att unga svenskar är klart mer positiva till ansökan och att det finns ett tydligt samband mellan ökad ålder och negativ inställning.
”Finns en kunskapsbrist”
I gruppen 18-29 år är 53 procent positiva jämfört med bara 43 procent (30-49 år), 38 procent (50-64 år) och endast 33 procent i gruppen 65-79 år.
– Det som vi tycker är mest intressant är att det finns en stor kunskapsbrist om de faktiska förutsättningarna för att arrangera. Åtta av tio svenskar svarar att de inte känner till Agenda 2020, säger Andreas Andersson, marknadschef på Upplevelseinstitutet, till SVT Sport.
Agenda 2020 är den olympiska rörelsens reformprogram som syftar till att skapa mer hållbara OS, främst ekonomiskt. Enligt SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, kommer arrangemanget inte att kosta skattebetalarna någonting. Men experten Tommy Andersson, professor i turismekonomi, kallar SOK:s budgetkalkyl ”orealistisk”.
Den 11 januari ska SOK ha skickat in OS-ansökan med bärande garantier, till exempelvis en statlig säkerhetsgaranti.
Så har undersökningen gått till
Undersökningen är genomförd utifrån Schibsted/Inizios opinionspanel där kvoter skapas utifrån ålder och kön som motsvarar befolkningen i Sverige. Därefter har man slumpat fram e-postadresser inom ramen för panelen som i dagsläget omfattar 60 000 personer.
Totalt 2019 intervjuer har genomförts mellan den 22-25 oktober 2018.
Inizio var det institut som tillsammans med Demoskop var närmast att pricka valresultatet 2018 med en snittavvikelse på 0,9 procent.
Upplevelseinstitutet
Ett bolag som analyserar sportevenemang på uppdrag av rättighetsinnehavare och arrangörer, till exempel publikens upplevelser, varumärkets uppfattning och möjligheter till sponsring. Företaget har bland annat jobbat med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Skidförbundet och Svenska Ishockeyförbundet. OS-undersökningen är utför på eget initiativ av analysföretaget.
Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen
11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.
Källa: TT