Det svenska vallateamet var i blåsväder under nästan hela den gångna säsongen. Uppladdningen, med förra sommarens konflikt med förbundet om vallningsorganisationen, var inte optimal. Den gjorde att arbetet kom i gång för sent, säger Petter Myhlback, som tog över som vallachef efter Anders Niemi i våras.
– Ja, det var stökigt. Möjligtvis hade det en betydelse i början av säsongen, men inte längre in på säsongen. De justeringar som gjordes i personalgruppen, i vallateamet, var ganska onödiga eftersom det handlar om en liten kompetensgrupp i Sverige, och då måste man vårda den gruppen med respekt, säger Petter Myhlback.
Nervösa åkare
Under säsongen skedde en rad vallningsmissar som gjorde att flera åkare inte kunde låta bli att uttrycka sin frustration utåt. Något som överraskade eftersom det finns en tradition bland åkare att inte offentligt kritisera sina vallare.
Ebba Andersson i pressfållan efter ett av vinterns lopp:
– Det är frustrerande när man känner att man inte har samma förutsättningar att åka fort.
Jens Burman efter en vallamiss:
– Det börjar hända lite väl många gånger.
Nu ser svenska vallateamet fram emot en ny säsong och efter utvärderingar från gångna vintern konstaterar Petter Myhlback tvärtemot känslan hos Burman och övriga:
– Vi hade normalt många bortvallningar under en säsong. Men i vintras blev åkarna nervösa att det skulle ske igen eftersom de inte blev involverade i det förbättringsarbete som hela tiden skedde. Vi var lite dåliga på att informera åkarna. Om de får information så skapar det en trygghet och det blir ingen frustration. Så ska det blir i vinter, säger Myhlback.
Chefen tar snacket
Petter Myhlback betonar att det kommer att ske missar med vallningen även i vinter och då vill han ha tydliga rutiner när det sker:
– Då är det vallachefens ansvar att ta den diskussionen med media. Det är inte åkarnas ansvar.
TT: Innebär det att åkarna inte får prata med media om dåliga skidor?
– De är inte belagda med munkavle. Visst får de prata med media om sina skidor. Det är människor med adrenalin efter loppet, och om de får en mikrofon under ansiktet om de har haft dåliga skidor så kan det komma några ord. Men om jag får önska hur de ska bete sig framöver i den här frågan vill jag att åkaren, när affekten har lagt sig efter en miss, kommer till mig och sin vallare. Då pratar vi ut om det och sedan berättar jag det för media.
Svårt i Oberstdorf
Vinterns höjdpunkt är VM i Oberstdorf i månadsskiftet februari–mars. Den tyska skidorten är allmänt känd som en utmanande plats att valla rätt på.
– Där blev det ingen succé för oss i vintras (i världscupen). Nu ska vi ha lärt oss av de misstagen, säger Myhlback och betonar fördelen av att stjärnvallaren Perry Olsson gått från Norge till Sverige.
-Nu har vi honom i vårt lag, han som var med på andra sidan och lyckades i samband med vårt fiasko. Perry Olsson betyder mycket för oss.
ARKIV: SVT Sport träffar den nya vallachefen Petter Myhlback (15 maj 2020)
Turerna kring vallateamet
Våren 2019: Dåvarande längdchefen, Johan Sares, ger dåvarande landslagschefen Jonas Peterson i uppdrag att utvärdera hur svenska vallningsteamet arbetar. I utredningen konstaterades bland annat att svenska åkarna inte haft optimala skidor.
Sommaren 2019: Den hyllade vallachefen Urban Nilsson avgår i samband med att Jonas Peterson föreslagit förändringar I vallaorganisationen.
Augusti 2019: Jonas Peterson avskedas som landslagschef efter bland annat oenigheter med vallateamet. Säsongens vallaorganisation kommer inte på plats förrän i slutet av månaden. Då med Anders Niemi som vallachef.
Tävlingssäsongen 2019-2020: Svenska vallateamet gör flera uppmärksammade vallningsmissar. Flera åkare uttrycker sin besvikelse utåt. En debatt uppstår om vallateamet.
Våren 2020: Petter Myhlback blir svensk vallachef. Vallaikonen Perry Olsson återvänder till svenska laget från Norge.