• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Världscupavslutningen kan flyttas till Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidornas världscup är planerad att avslutas i ryska Tiumen den 18-20 mars. Men på grund av den politiska situationen mellan Ryssland och Ukraina kan den komma att flyttas – och då är Östersund ett av alternativen.

– De har fått en fråga om att vara beredda, säger förbundsdirektör Ola Strömberg till SVT Sport.

I går erkände Rysslands president Vladimir Putin utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga stater. Det geopolitiska läget gör att det är tveksamt om det går att genomföra idrottsevenemang i Ryssland under våren.

En av tävlingarna som kan flyttas är längdvärldscupens avslutning i Tiumen.

– Det finns mycket osäkerhet, så vårt ansvar är att förbereda en potentiell plan B. Men just nu är alla kommande tävlingar planerade att bli av, säger Fis (internationella skidförbundet) längdchef Pierre Mignerey.

Om tävlingarna i Tiumen flyttas kan det bli till Östersund.

– De har tidigare varit väldigt positivt inställda till att arrangera längdtävlingar så om de får en konkret fråga så kommer de helt säkert göra sitt bästa för att försöka lösa det, säger Ola Strömberg.

Vad tycker du om att hålla tävlingar i, och skicka svenskar till, Ryssland om en månad?

– Det känns olustigt att tävla i Ryssland med tanke på den geopolitiska situationen. Det vore definitivt rimligt om Fis såg över om man kunde flytta den till något annat land, säger Strömberg.

KLIPP: Therese Johaug vann tremilen – Ebba Andersson tappade bronset (20 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.