Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Snow rhytm” är en blandning av cykel och skicross. Foto: Alexander Neimert

Världspremiär för ”snow rhythm” – kan bli framtida OS-gren: ”Inte så förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Cykling blandat med skicross – det är beskrivningen för den nya tävlingsformen ”snow rhythm”.

I dag genomfördes en lyckad världspremiär på Idre fjäll och i framtiden kan det bli en OS-gren.

– Jag är inte så förvånad att de tittar runt efter nya alternativ, säger tävlingsledaren Andreas Danielsson om Olympiska organisationens intresse.

I dag var det världspremiär för en helt ny tävlingsform ”snow rhythm” – cykling i en skicross-bana. Reglerna är detsamma.

Fyra åkare tävlar mot varandra i en bana med doserade kurvor, rullar, hopp och andra tekniska utmaningar. Banan är densamma som man körde världscupen i skicross på Idre Fjäll.

Lite kortare och lite ombyggd för att passa cykling. Cyklarna är Downhill eller enduro. Obligatorisk utrustning är full-face hjälm och ryggskydd. Däcken är dubbade, max längd 6 mm.

– Det har varit fantastiskt bra. Nu var förutsättningarna nästan bästa möjliga och då är det väldigt roligt att cykla på snö. Framför allt i en skicrossbana som är så extremt uppbyggd. Formatet matchar cykel väldigt bra, säger tävlingsledaren Andreas Danielsson till SVT Sport.

OS-intresse: ”Inte så förvånad”

Tävlingen på Idre fjäll är unik och den har redan rönt stort intresse från det internationella cykelförbundet som är intresserade av formatet och tävlingsformen.

– När vi hade bestämt oss för att arrangera den här cykeltävlingen i skicrossbana så var det ganska många nere från Europa som ville veta mer hur det här landade när vi summerade allting, säger Danielsson.

Än mer intressant är att den Olympiska organisationen har hört av sig och är väldigt intresserade av den nya tävlingsformen och ska utvärdera den för att kanske kunna inkludera den i framtida grenar på vinter OS.

– Intresset är utifrån att det kanske är det här formatet man ska sikta på som en pitch till OS. IOK måste göra sig attraktiva med de olika sporter och discipliner som de har med på OS-programmet. Jag är inte så förvånad att de tittar runt efter nya alternativ, avslutar Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.