Österrikaren Max Hauke dopade sig under tre års tid. Foto: Bildbyrån/TT

Vasaloppet om att skandalåkarna är anmälda: ”Kommer inte uppmärksamma deras prestationer”

Uppdaterad
Publicerad

I dag går avstängningen ut för de österrikiska åkarna Dominik Baldauf och Max Hauke som ertappades med dopning under en polisrazzia vid hemma-VM i Seefeld 2019. De är anmälda till Nattvasan på fredag.

– Vi kommer inte uppmärksamma deras prestationer, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. 

Det var mitt under VM den 27 februari 2019 som en samordnad razzia genomfördes där fem åkare greps av österrikisk polis – detta på samma dag som 15 km-loppet skulle köras.

Förtom den österrikiska duon handlade det om Alexej Poltaranin, esterna är Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv. Speciellt uppmärksammad blev Max Hauke som ertappades med en slang i armen när han genomförde en blodtransfusion.

Vasaloppet

Nu är de alltså anmälda till Nattvasan som är ett skejtlopp över 90 km, antingen individuellt eller i par.

”Kan inte förbjuda dem”

– Så länge de har avtjänat sitt straff då kan vi inte förbjuda dem att åka men vi behöver inte välkomna dem, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till SVT Sport.

Hur känns det att de är anmälda?

– Jag tror inte att vi  kommer att uppmärksamma deras prestationer, säger Höglund.

Nu verkar det dock som om varken Hauke, blivit sjuk, eller Baldauf kommer till start.

– Jag hoppas kunna göra det nästa år med Dominik i stället. Men jag vill vara tydlig med att jag inte planerar en riktig comeback i världscupen eller något professionellt lopp. Jag vill bara åka mindre lopp för skojs skull, säger Hauke till Expressen.

Baldauf meddelar på Instagram att han har två anmälningar, Nattvasan och huvudloppet på söndag, som skänks bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet