Magdalena Fjällström, Therese Johaug och Dario Cologna. Foto: Bildbyrån

Här är vintersportstjärnorna som avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug blir den största vintersportstjärnan som avslutar karriären den här säsongen.

Men det är många andra vintersportprofiler som också lägger ner sina elitsatsningar – här listas de största namnen.

Alpint

• Magdalena Fjällström, 27, Sverige

Svenskan vann guld i junior-VM 2013, men ett väldigt lyckat steg till senior har uteblivit för Fjällström. Bästa placeringen i världscupen kom i slovenska Kranjska Gora 2020, då blev hon tia i slalomen. Under den senaste och sista säsongen har hon på fem slalomvärldscuptävlingar varken kvalificerat sig eller tagit sig i mål.

SE MER: Fjällström slutar – kritisk mot förbundet (17 januari 2022):

• Carlo Janka, 35 år, Schweiz

Han var som allra bäst mellan 2009 och 2010. Då tog han först VM-guld i Val d'Isère i storslalom, och året efter vid OS i Vancouver blev han även olympisk mästare i storslalom. I världscupen har han segrat elva gånger, och ytterligare 17 gånger har han fått ställa sig på pallen.

• Kjetil Jansrud, 36, Norge

Norske fartstjärnan har tagit såväl VM- som OS-guld i störtlopp respektive super-G. Han har dessutom två VM-silver, två OS-brons och två OS-silver där han tog det första i Vancouver 2010. I världscupen blev det totalt 55 pallplatser, varav 23 vinster.

SE MER: Jansrud kraschar i Beaver Creek (8 december 2021):

• Manfred Mölgg, 39, Italien

19 säsonger efter debuten i världscupen slutar italienaren som tagit tre VM-medaljer, ett silver och ett brons i slalom samt ett brons i storslalom. I världscupen segrade Mölgg vid tre tillfällen. Manfreds syster Manuela körde till sig en pallplats 14 gånger under sin karriär.

• Emelie Wikström, 29, Sverige

Wikström meddelade i början av oktober 2021 att hon slutar. Slalomåkaren lyckades aldrig slå sig in på pallen, fjärdeplatsen hamnade hon på i två världscuptävlingar.

Längdskidor

• Marit Björgen, 42, Norge

Marit Björgen, som la ner sin satsning på traditionell längdåkning efter OS 2018, meddelar nu att hon också avslutar satsningen på långlopp som inleddes 2020. 42-åringen blev bland annat tvåa i Vasaloppet i fjol. Björgens landslagskarriär gav åtta OS-guld och 18 VM-guld.

• Maiken Caspersen Falla, 31, Norge

Norska sprintdrottningen, som vunnit tio VM-medaljer och tre OS-medaljer, avslutar karriären. De största individuella meriterna är ett OS-guld i sprint i Sotji 2014 och VM-gulden i sprint i Lahtis 2017 samt Seefeld 2019.

• Dario Cologna, 35, Schweiz

Han skördade stora framgångar, och var bevisligen en mästerskapsåkare av rang. I synnerhet på 15 kilometer. I tre raka OS – 2010, 2014, 2018 – vann han guld på distansen. Och i Sotji 2014 blev han även olympisk mästare i skiathlon. Schweizaren blev också världsmästare i skiathon 2013. I världscupen blev det 73 pallplatser, där han stod som segrare 26 gånger.

SE MER: Här kraschar Cologna i karriärens sista lopp (6 mars 2022):

• Britta Johansson Norgren, 39, Sverige

Långloppsgiganten Britta Johansson Norgren avslutar karriären efter sin sjätte totalsegrar i Ski Classics. Hon har totalt 25 segrar i långloppscupen. Från karriären i landslaget har hon även ett VM-silver och ett VM-brons i stafett.

SE MER: Det bästa från Johansson Norgrens karriär:

• Niklas Dyrhaug, 34, Norge

Norrmannen har två VM-guld från 2015 och 2017, båda i stafett. När han har kört individuellt har det blivit ett VM-brons på 15 km. I somras anslöt han till Martin Johnsrud Sundbys långloppslag, men det hoppar han av. I världscupen vann han jaktstarten i Ruka 2015.

• Hanna Falk, 32, Sverige

Redan i fjol gjorde hon sina sista lopp i världscupen, och fortsatte i stället i långloppscupen. Men skador och motivationsbrist gör att hon nu väljer att avsluta elitkarriären. I världscupen i längdskidor blev det fyra vinster, samtliga i sprint.

SE MER: Höjdpunkter ur Falks landslagskarriär:

• Therese Johaug, 33, Norge

För en av sportens största genom tiderna blev denna säsong den sista. Norskan, som tog sina tre första individuella OS-guld i Peking, har också tio individuella VM-guld. Hon har vunnit 81 lopp i världscupen, där hon har startat i 245. Totalt har det blivit 148 pallplatser (hon kan ta fler vid helgens världscuptävlingar i Falun).

I augusti 2017 stängdes hon av i 18 månader för dopning och missade bland annat OS i Pyeongchang 2018.

SE MER: Johaug om beslutet att avsluta karriären (5 mars 2022):

• Charlotte Kalla, 34, Sverige

Sveriges bästa kvinnliga olympier – På sina fyra olympiska spel har hon tagit nio medaljer, varav tre guld. I Vancouver 2010 vann hon 10 kilometer, i Sotji 2014 avgjorde hon stafetten och i Pyeongchang 2018 tog hon hem skiathlonen.

Hon har även tre VM-guld (ett individuellt – 10 km i hemma-VM i Falun 2015), sex VM-silver och fyra VM-brons. I världscupen vann hon Tour de Ski 2008 och totalt blev det tolv vinster, och 59 pallplatser.

SE MER: Vem är Charlotte Kalla?

• Laurien van der Graaff, 34, Schweiz

Schweiziskan har en mästerskapsmedalj, från sprintstafetten vid VM i Oberstdorf 2021 tog hon silver tillsammans med Nadine Fähndrich när Maja Dahlqvist och Jonna Sundling vann guld. I världscupen blev det två individuella segrar, båda säsongen 2017/2018. Hon har även en individuell andraplats, och två tredjeplatser. Samtliga har varit sprintlopp.

• Riitta-Liisa Roponen, 43, Finland

Veteranen Riitta-Liisa Roponen avslutar sin internationella karriär. 43-åringen har ett VM-guld och ett VM-silver i lagsprint. Hon har dessutom en mängd medaljer från tradionella stafetter: Två VM-guld, tre VM-brons och ett OS-brons. Sista medaljen blev bronset i VM-stafetten i Oberstdorf i fjol.

• Lina Korsgren, 34, Sverige

Långloppsstjärnan Lina Korsgren lägger skidorna på hyllan för att istället bli team director för Team Ramudden Ski. Korsgren har bland annat Vasaloppet tre gånger: 2018, 2020 och 2021, där på rekordtid. Hon vann även totalsegern i långloppscupen Ski Classics förra säsongen.

SE MER: Här är Korsgrens tre segrar i Vasaloppet

Skidskytte

• Simon Desthieux, 30, Frankrike

Fransmannen var med och tog OS-guld i mixedstafett i Pyeongchang och har även ett VM-guld i stafett från VM i Antholz 2020. Simon Desthieux har varit verksam på världsnivå i tio års tid. I VM i Pokljuka 2021 var han nära sitt första individuella guld men blev tvåa efter Martin Ponsiluoma.

• Susan Dunklee, 36, USA

Amerikanskan har tillbringat 14 vintrar i rad runt (nästan enbart) Europas skidskytteorter. Nära 300 VC-starter. Sex pallplatser har det blivit och två av dessa är VM-silver. Skrällde stort i masstarten i Hochfilzen 2017 och upprepade skrällen i sprinten i Antholz 2020. Även lagkamraterna Clare Egan och Leif Nordgren slutar.

• Magdalena Gwizdon, 42, Polen

Största veteranen av alla. VC-debuterade i Östersund 1995 – fyra år före Elvira Öberg föddes! 529 VC-starter och har även kört IBU-cup och rullskidskytte flitigt. Har två sprintsegrar, i Östersund 2006 och för-OS i Sotji 2013. Hyllades efter sprinten i Otepää, som blev vintern enda VC-start, där hon slog 20 åkare och blev 66:a.

• Erik Lesser, 33 år, Tyskland

I VM 2015 i Kontiolahti låg han bakom det tyska stafettguldet, och dessutom vann Lesser själv guldmedalj i jaktstarten före ryssen Anton Sjipulin och norrmannen Tarjei Bö. I OS blev han tvåa i distansen 2014, och i OS-stafett har han tagit ett brons och ett silver. I världscupen har han en vinst, tre andraplatser och sex tredjeplatser.

• Benjamin Weger, 32, Schweiz

Varit Schweiz största stjärna i över ett decennium. Slog igenom ung och satte sitt pers redan 10/11 när han blev tvåa i Pokljuka. Efter nio (!) år utan pallplats blev han ifjol trea i Oberhofs masstart och gjorde flera starka lopp. En profil med sitt stora skägg och breda leende.

• Dominik Windisch, 32, Italien

Dominik Windisch har tre OS-brons, ett VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons i prishyllan. VM-guldet kom i masstart i VM 2019 i Östersund, där han även var med i mixedstafettlaget som tog brons. I OS i Peking slutade han 14:e i distansloppet.

Skicross

• Viktor Andersson, 29, Sverige

Viktor Andersson, med sju pallplatser i världscupen varav två segrar, lägger skidorna på hyllan. 29-åringen ska nu bli pappa.

SE MER: Viktor Anderssons höjdpunkt i karriären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.